Ambasadorul Chinei chemat la Casa Albă după ce Beijingul a anuntat sancţiuni pentru Nancy Pelosi

John Kirby
John Kirby (Youtube - screenshot)

Ca răspuns la sancţionarea peste noapte a preşedintelui Camerei SUA de către China, Nancy Pelosi, Casa Albă l-a convocat vineri dimineaţă pe ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, pentru a i se plânge de „acţiunile provocatoare” ale Beijingului - de asemenea şi de exerciţiile militare masive ale Armatei Populare de Eliberare care au loc în jurul Taiwanului.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că exerciţiile militre ale Chinei sunt o încercare de a bloca insula, după ce călătoria de o noapte a lui Pelosi la începutul acestei săptămâni a înfuriat China, ceea ce a determinat-o, de asemenea, vineri, să anuleze o serie de discuţii bilaterale între SUA şi China, inclusiv legăturile militare şi dialogul.

"După acţiunile Chinei de peste noapte, l-am convocat pe ambasadorul Qin Gang la Casa Albă pentru a face demersuri în legătură cu acţiunile provocatoare ale RPC", a confirmat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, pentru The Washington Post.

Ambasadorul chinez a fost informat în mod oficial că administraţia Biden "condamnă" exerciţiile militare în curs de desfăşurare, în cadrul cărora zeci de avioane militare au încălcat şi aşa-numita linie mediană care separă strâmtoarea Taiwan. Presa de stat chineză a declarat la începutul acestei săptămâni că aceasta a "încetat efectiv să mai existe".

În pofida protestelor contrare ale Beijingului, care a evidenţiat, de asemenea, luni întregi de transferuri de arme americane către insula autoguvernată, Kirby a subliniat, de asemenea, în ultimele sale declaraţii, că "nimic nu s-a schimbat în ceea ce priveşte politica noastră privind o singură Chină" şi că SUA este pregătită să răspundă ameninţărilor din partea Chinei.

"Nu vom căuta şi nu ne dorim o criză. În acelaşi timp, nu vom fi descurajaţi să operăm în mările şi cerurile din Pacificul de Vest, în conformitate cu dreptul internaţional, aşa cum am făcut-o timp de decenii - susţinând Taiwanul şi apărând un Indo-Pacific liber şi deschis", a spus Kirby în noile declaraţii.

Beijingul, la rândul său, dezvăluind sancţiunile care o vizează personal pe Nancy Pelosi (care, totuşi, potrivit multor rapoarte, rămân "nedefinite" şi nespecificate - deşi, fără îndoială, includ o interdicţie de călătorie în China), a mai spus că va lua "cu siguranţă toate măsurile necesare pentru a-şi proteja în mod hotărât suveranitatea şi integritatea teritorială ca răspuns la vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor SUA".

Potrivit unui articol Bloomberg de la începutul acestei săptămâni, vizita lui Pelosi în Taiwan nu a fost susţinută de Casa Albă, ci a pus administraţia în postura de a duce o luptă disperată pentru a salva piesele jocului diplomatic cu China.

"Dar, în culise, oficialii din administraţia preşedintelui Joe Biden erau furioşi din cauza insistenţei ei de a folosi călătoria ca o încununare a carierei sale într-un moment de relaţii extrem de delicate cu Beijingul", se arată în articol.

Casa Albă a trimis instructori de securitate naţională pentru a o avertiza cu privire la tot ceea ce ar putea merge prost într-o astfel de călătorie, dar nu au reuşit să îi modifice planurile. Oficial, Casa Albă a declarat public că membrii Congresului "iau propriile decizii". Dar, în culise, potrivit Bloomberg, era o administraţie în plină criză.

"Când a devenit clar că Pelosi nu putea fi influenţată, administraţia s-a pregătit în schimb pentru situaţii neprevăzute, organizând o goană disperată pentru a se asigura că liniile de comunicare cu Beijingul funcţionează şi că orice repercusiuni pot fi reduse la minimum", a dezvăluit Bloomberg.

Potrivit mai multor detalii din culisele pregătirii controversatei călătorii, eforturile Casei Albe de a dezamorsa preventiv tensiunile cu China "au inclus întâlniri între oficialii americani şi omologii lor de la ambasada chineză din Washington, au declarat persoane familiare cu această chestiune. Acestora li s-a asigurat anonimatul pentru a face dezvăluiri cu privire la dezbaterile private."

"Dar chiar dacă au încercat să convingă echipa lui Pelosi că nu era momentul potrivit pentru a pleca, oficialii administraţiei ştiau că trebuie să planifice posibilitatea ca ea să facă acest lucru şi să se pregătească pentru orice răspuns al chinezilor", se arată în articol.

De asemenea, este interesant faptul că, itinerariul complet şi oprirea planificată în Taiwan, nu au fost dezvăluite până în ultimul moment nici măcar parlamentarilor care o însoţeau pe Pelosi în turneul său în Asia. Şi apoi există acest pasaj uimitor din articolul Bloomberg în care se afirmă că, cu cât administraţia a încercat mai mult să intervină în culise, cu atât mai mult Pelosi s-a încăpăţânat.

La un moment dat, echipa ei a sugerat că ar putea lua în considerare amânarea călătoriei dacă preşedintele i-ar cere public acest lucru. Consilierii lui Biden nu au crezut că aceasta este o idee bună, nu în ultimul rând pentru că nu erau siguri că ea se va conforma, au declarat persoane familiare cu schimbul de replici.

După zile întregi în care au tratat planurile de călătorie ca pe o ipoteză, luni, oficialii Casei Albe şi-au schimbat tonul. Înainte ca Pelosi să aterizeze în regiune, Kirby a avertizat Beijingul să nu reacţioneze în mod exagerat la o potenţială oprire în Taiwan sau să o folosească drept pretext pentru a creşte tensiunile.

Într-adevăr, Kirby a condamnat de atunci ceea ce a numit joi o "reacţie exagerată" a Chinei. Pelosi, în timp ce se afla în Japonia, în ultima oprire a călătoriei, a declarat că Beijingul a folosit vizita sa drept "scuză" pentru a efectua exerciţii ameninţătoare pentru a exercita presiuni asupra Taiwanului.

Ministerul de Externe al Chinei a spus tot timpul că Casa Albă ar fi putut opri călătoria lui Pelosi dacă ar fi vrut, dar a ales să o lase să aibă loc.