Ambasadorii ţărilor membre UE la Chişinău resping acuzaţiile PSRM şi Şor aduse lui Peter Michalko

Integrarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană
Integrarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană (gov.md)

Ambasadorii Uniunii Europene şi ai statelor membre ale UE au respins recentele atacuri publice asupra ambasadorului Peter Michalko şi a altor ambasadori formulate de Partidul Socialiştilor şi deputatul fugar Ilan Şor, care recent l-au criticat şi acuzat pe Michalko pentru o serie de luări de poziţie pe teme de politică moldoveană.

Potrivit unei declaraţii comune, ambasadorii UE şi 22 de state membre UE au menţionat că observă evoluţiile interne, concentrându-se pe compatibilitatea legilor şi practicilor interne cu angajamentele internaţionale ale ţării, inclusiv cele faţă de Uniunea Europeană, în conformitate cu mandatele lor şi în respect deplin faţă de independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova.

Mai mult, UE şi statele sale membre promovează în mod constant o bună cooperare cu Republica Moldova şi îşi demonstrează sprijinul, inclusiv printr-un număr mare de proiecte care oferă beneficii tangibile tuturor oamenilor din ţară.

Socialiştii l-au acuzat pe şeful misiunii UE la Chişinău de încălcarea „etichetei diplomatice” întrucât în două interviuri acordate presei de la Chişinău a criticat activitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului dar şi o serie de legi controversate adoptate de majoritatea parlamentară informală PSRM-Şor în decembrie 2020, contestate şi suspendate de Curtea Constituţională.

Peter Michalko a regretat că în negocierile pentru formarea noului guvern moldovean ar fi implicaţi participanţi la frauda bancară, iar Ilan Şor l-a acuzat că ar controla deciziile politicienilor de la Chişinău.

Iulian Groza, analist la Institutul de Politici şi Reforme Europene, citat de Radio Europa Liberă, a declarat că prin critici ca cele de acum la adresa diplomatului european, Igor Dodon ar urmări să-şi apere alianţa politică cu Ilan Şor în faţa unor critici de aliere cu participanţii la frauda bancară, adăugând că în R. Moldova asemenea lucruri se întâmplă de obicei când autorităţile acţionează în contradicţie cu propriile angajamente luate anterior.

„Probabil aceste declaraţii, sincronizate de altfel, trădează un anumit interes sau un anumit obiectiv comun pe care îl are Şor şi partidul său împreună cu Partidul Socialiştilor”, a conchis Groza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe