Ambasada României la Londra reacţionează la scandalul presupuşilor traficanţi de arme români

Ambasada ţării noastre la Londra a trimis precizări autorităţilor britanice cu privire la reportajul realizat de Sky News pe tema unei presupuse grupări de traficanţi români dispuşi să vândă arme teroriştilor.
Întâlnire a jurnaliştilor de la Sky News cu traficanţi români de arme
Întâlnire a jurnaliştilor de la Sky News cu traficanţi români de arme (Sky News)

La trei zile după ce în presa română a irupt reportajul realizat de Sky News despre presupuşi traficanţi români care nu s-ar da în lături să vândă arme inclusiv teroriştilor, Ambasada României la Londra anunţă că a sesizat autoritatea de reglementare din domeniul comunicaţiilor din Marea Britanie (OFCOM) şi a trimis unele precizări Ministerului britanic al Afacerilor Externe şi Agenţiei Naţionale pentru Infracţionalitate în cazul reportajului Sky News.

"Precizările autorităţilor române au fost transmise Ministerului britanic al Afacerilor Externe şi Agenţiei Naţionale pentru Infracţionalitate (National Crime Agency). Ambasada României a sesizat şi autoritatea de reglementare din domeniul comunicaţiilor din Marea Britanie, OFCOM, referitor la conţinutul acestui reportaj", potrivit unui comunicat de presă emis de Ambasada României în Marea Britanie şi citat de Mediafax.

De asemenea, ambasada le-a transmis autorităţilor britanice că armele care apar în reportajul realizat de jurnaliştii britanici sunt de vânătoare şi că până în acest moment, nu există date din care să rezulte că armele ar proveni din săvârşirea infracţiunii de contrabandă, informaţii rezultate din luările de poziţie ale IGPR şi DIICOT.

Aceste informaţiile au fost transmise şi către Sky News ca drept la replică.

"În scrisorile transmise entităţilor menţionate, Ambasada a subliniat caracterul imprecis, incomplet şi incorect al informaţiilor prezentate în reportajul menţionat, care nu susţin concluziile anchetei jurnalistice respective, şi care sunt de natură a proiecta o imagine negativă a României în rândul publicului britanic", mai precizează misiunea diplomatică a României la Londra.

Reamintim că recent, jurnaliştii de la Sky News au publicat un reportaj în care acreditează ideea că o bandă de traficanţi români vinde arme şi muniţie oricui, fie el spărgător de bănci sau terorist.

“Nu există niciun subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relativ uşoară şi credeau că le vom cumpăra (…). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făcea nicio distincţie”, scria Sky News despre presupuşii traficanţi români. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici