Alt medic care nu va primi pacienţi ce refuză vaccinul anti-Covid. „Este o chestie de respect reciproc al vieţii”

(Epoch Times România)

După anunţul făcut de un medic din judeţul Călăraşi că va renunţa la pacienţii care nu se vaccinează anti-Covid, a mai apărut un alt caz similar. Mai exact, doctorul Sorin Paveliu a discutat, miercuri, la Digi 24, despre luarea unei decizii similare şi a prezentat motivele din spatele poziţiei sale. „Este o chestie de respect reciproc al vieţii, atât a noastră, cât şi a vieţii lor. Nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să acceptăm o persoană care este posibil infectată şi care i-ar putea infecta şi pe alţii, inclusiv pe noi”, a precizat Paveliu.

„În Centrul nostru sunt trei specialităţi, din care doar una singură este în relaţie cu Casa (de Asigurări de Sănătate - n.r.), respectiv diabetul. Pentru pacienţii cu diabet, CNAS-ul a permis consultaţiile la distanţă, dar a anunţat că de la 1 aprilie se renunţă la consultul la distanţă, urmând să intrăm în regim normal, pacienţii să vină în cabinet, fără să existe vreo finanţare pentru materiale de protecţie, dezinfectanţi şi aşa mai departe. OK, este decizia Casei. Problema este că această decizie se bazează pe ideea că între 15 ianuarie şi 1 aprilie, persoanele aflate la risc, cum este şi cazul diabeticilor, şi persoanele în vârstă cu boli cronice, în general, au timp să se vaccineze.

Dacă cineva nu vrea să se vaccineze este deja în afara acestui grup al oamenilor pentru care statul a decis să le asigure sursa de finanţare pentru a se vaccina şi este decizia lor personală. În aceste condiţii, şi decizia noastră personală este că dacă cineva nu vrea să se vaccineze, să apeleze la alt cabinet. Este o chestie de respect reciproc al vieţii atât a noastră, cât şi a vieţii lor. Noi suntem persoane de 60 de ani. Nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să acceptăm o persoană care este posibil infectată şi care i-ar putea infecta şi pe alţii, inclusiv pe noi”, a declarat doctorul.

De asemenea, Sorin Paveliu a susţinut că fiecare pacient care sună la cabinet pentru a face programare va fi înştiinţat că nu va fi primit decât dacă prezintă dovada vaccinării sau a programării că s-a programat pentru vaccinare. Sau, în cazul în care este nevoie, să prezinte un document care să confirme că pacientul suferă de o anumită “contraindicaţie extraordinară” care îl împiedică să se vaccineze.

„Înainte de a le spune că dacă nu vor să se vaccineze trebuie să caute alt Centru, încercăm să le explicăm pe cât putem care sunt motivele pentru care vaccinarea asta ar trebui să o facă şi să ne spună dacă există vreo întrebare la care am putea să le răspundem”, a mai afirmat medicul.

Totodată, Paveliu şi-a exprimat dezamăgirea că „marea majoritate a pacienţilor nu vor să se vaccineze”, adăugând că este o „bătălie inegală” din cauză că statul nu face ceea ce trebuie pentru a-i convinge pe aceşti oameni.

„Aceşti oameni sunt într-o eroare, dar nu este vina lor, pentru că nu sunt oameni de specialitate, sunt simpli pacienţi. Or, atât timp cât nu primesc informaţiile necesare, se simt nesiguri. Sper ca statul să treacă de urgenţă la informarea corectă”, a conchis medicul.

Reamintim că medicul de familie Cătălin Petrencic a anunţat că va renunţa la pacienţii săi care nu se vaccinează împotriva coronavirusului, argumentând că, din punct de vedere legal, „asiguraţii au obligaţia să respecte cu stricteţe tratamentul şi indicaţiile medicului”.

„Cei mai mulţi vor să se vaccineze, dar am şi pacienţi care refuză vaccinarea. Pentru că se apropie etapa a doua de vaccinare şi pentru că am mulţi pacienţi cronici peste 65 de ani, am început pe cei care s-au prezentat la cabinet să-i întreb cum vor proceda, dacă se vor vaccina sau nu. Vineri am avut 19 persoane, 10 au spus da, 2 nu şi 7 că se mai gândesc. Astăzi am avut o discuţie mai aprinsă cu o pacientă cronică, cu mai multe boli, care mi-a spus clar că ea nu se vaccinează. De aici mi-a venit această idee, mi se pare anormal ca un pacient înscris la mine cu asemenea comorbidităţi să aibă asemenea reacţie. Până acum venea, lua reţeta, o consultam, urma indicaţiile şi acum spune nu la o întrebare, ştiind că eu m-am vaccinat în urmă cu o săptămână”, a explicat medicul într-o intervenţie la Digi24