Alpinist american urcă pe Everest cucerind "tripla coroană", într-un sezon "negru" în care au murit 12 alpinişti

Muntele Everest.
Muntele Everest. (Captură Foto)

Un renumit ghid montan american a obţinut "tripla coroană", rară în regiunea Muntelui Everest, reuşind să escaladeze într-un singur sezon vârfurile Everest, Lhotse şi Nuptse, a anunţat vineri o companie de drumeţii, în timp ce numărul deceselor din acest sezon pe cel mai înalt munte din lume a ajuns la 12, informează Reuters.

Garrett Madison, în vârstă de 44 de ani, a escaladat joi Lhotse, al patrulea cel mai înalt vârf din lume, la 8.516 metri, la o zi după ce a reuşit cea de-a 13-a ascensiune pe Everest, la 8.849 de metri, a declarat Ishwari Paudel, de la compania Himalayan Guides, care îl ajută pe Madison cu logistica.

Madison, care deţine compania Madison Mountaineering cu sediul în Seattle, a escaladat vârful Nuptse, mai mic, dar dificil din punct de vedere tehnic, la 7.855 de metri, pe 8 mai.

"Este foarte dificil să escaladezi toate cele trei vârfuri într-un singur sezon şi doar câţiva alţi alpinişti au reuşit acest lucru", a declarat Paudel.

Separat, un oficial al Departamentului de Turism, Khim Lal Gautam, a declarat că cetăţeanul canadian Petrus Albertyn Swart, în vârstă de 63 de ani, care s-a îmbolnăvit în "zona morţii" în timp ce se îndrepta spre vârful Everest, a murit joi, ridicând la 12 numărul total de decese pe munte în acest sezon. Cel puţin alţi trei alpinişti sunt daţi dispăruţi sau nu au fost contactaţi.

Angajatul companiei de drumeţii, Paudel, a declarat că Madison a fost însoţit de trei şerpaşi pe toate cele trei vârfuri.

"Suntem extrem de mândri de echipă şi de această realizare extraordinară", a declarat Madison pe site-ul companiei sale.

Alpinistul britanic Kenton Cool, care a escaladat tripla coroană în 2013, a declarat că Garrett a fost un "lider de expediţie imperturbabil" care îşi face treaba în linişte.

"Când am escaladat ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Tripla Coroană într-un singur sezon, am spus că nu se va mai face timp de 10 ani. Sunt fericit acum că, 10 ani mai târziu, este Garrett cel care a reuşit să realizeze aceeaşi performanţă... bravo!!!", a declarat Cool într-un mesaj text.

Cool, în vârstă de 49 de ani, a stabilit săptămâna trecută un nou record de 17 ascensiuni pe Everest, cel mai înalt vârf din lume, de către un alpinist străin.

Un nepalez, şerpaşul Kami Rita, a urcat săptămâna aceasta pe Everest pentru a 28-a oară, fiind la ora actuală alpinistul cu cele mai multe ascensiuni pe acest munte, din întreaga lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport