Alina Gorghiu: Se confirmă atitudinea duplicitară a PSD privind votul prin corespondenţă [video]

Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Social-democraţii au o atitudine duplicitară în ceea ce priveşte adoptarea legii votului prin corespondenţă pentru diaspora, acuză miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, şefa PNL Alina Gorghiu.

"Vreau să vă spun că, în opinia mea, se confirmă atitudinea duplicitară a PSD cu privire la votul prin corespondenţă pentru diaspora, pe care deşi declară public că îl susţine, faptele contrazic acest lucru. Sunt foarte simple lucrurile. Există un proiect de lege depus de PNL în Parlament, discutat cu AEP, dezbătut cu asociaţiile din diaspora, comunicat tuturor grupurilor parlamentare. Din nefericire cred că deja nu mai ţine de suportul tehnic, legislativ, ci ţine doar de voinţa politică a PSD să mişcăm lucrurile.

Ca atare şi astăzi solicit ca domnul Dragnea să facă publică poziţia domniei lor pe proiectul votului prin corespondenţă pentru că a încerca să reiei de la zero un proiect legislativ care deja este adus într-o fază avansată, în opinia mea, este un proces sau o strategie suspectă şi mie îmi sună a tergiversare. O să vedem dacă termenul de 1 noiembrie este un termen la care PSD ajunge la concluzia că trebuie publicat în Monitorul Oficial acest proiect votului prin corespondenţă. Până atunci, repet, îi acuz de tergiversare şi de dublă măsură", a precizat Alina Gorghiu.

Potrivit unei decizii a Comisiei de la Veneţia şi a Curţii Constituţionale, o lege electorală trebuie adoptată cu cel puţin un an înainte de data alegerilor, în cazul de faţă, până în luna noiembrie.

Pe de altă parte, chiar dacă vor beneficia de votul prin corespondenţă la parlamentarele din 2016, cei aproximativ 3 milioane de românii din străinătate nu vor putea alege decât 2 senatori şi 4 deputaţi, asta datorită noii legi a alegerilor parlamentare girată atât de PNL, cât şi de PSD.

Vorbim de un număr disproporţionat de mic de aleşi, o reprezentare de 1 deputat la 750.000 de români şi 1 senator la 1,5 milioane, în condiţiile în care în ţară norma de reprezentare e de zece ori mai mică: un deputat la 73.000 de locuitori.

Alina Gorghiu a anunţat astăzi că PNL a depus, în Parlament, un proiect de lege care vizează suplimentarea numărului de parlamentari pentru diaspora.

"Vrem ca numărul senatorilor să crească de la 2 la 4 şi numărul deputaţilor de la 4 la 8. Revenim cu acest proiect pentru că suntem de părere că există un dezechilibru major care discriminează o categorie de cetăţeni români care au aceleaşi drepturi ca şi noi, vorbim de cetăţenii din diaspora", a declarat şefa PNL.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne