Alertă în Auckland. Bomboane contaminate cu metamfetamină, găsite în pachete cu alimente
O organizaţie de caritate din Noua Zeelandă care ajută persoanele fără adăpost din Auckland a distribuit, fără să ştie, bomboane umplute cu o doză potenţial letală de metamfetamină în pachetele sale alimentare.
Într-un comunicat de presă emis marţi, New Zealand Drug Foundation lansează un avertisment privind acadelele cu ananas marca Rinda, după ce o cantitate potenţial letală de metamfetamină a fost găsită într-o acadea învelită în ambalajul mărcii.
Acadeaua albă a fost adusă marţi după-amiază la o clinică de control al drogurilor din Auckland, iar persoanele care au consumat bomboana respectivă au raportat un gust amar şi o senzaţie neobişnuită.
Directorul executiv al Drug Foundation, Sarah Helm, a declarat că acadeaua conţinea aproximativ 3 grame de metamfetamină.
„O doză obişnuită de metamfetamină este între 10 şi 25 mg, astfel încât această acadea contaminată conţinea până la 300 de doze. Înghiţirea unei cantităţi atât de mari de metamfetamină este extrem de periculoasă şi poate duce la deces”, a spus ea.
Bomboana letală se afla într-un pachet sigilat care a fost donat Misiunii oraşului Auckland şi este posibil ca unele bomoboane să fi fost distribuite în pachetele alimentare.
„Nu ştim cât de răspândite sunt aceste bomboane contaminate, aşa că vă recomandăm să nu consumaţi bomboane cu ananas marca Rinda dacă le aveţi. Dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoaşteţi a consumat una şi nu se simte bine, sunaţi imediat la 111”, a avertizat Helm.
În comunicatul menţionat, cei de la New Zealand Drug Foundation avertizează că printre simptomele consumului de bomboane contaminate se numără în principal următoarele:
- Dureri toracice
- Bătăi rapide ale inimii
- Convulsii
- Hipertermie
- Delir
- Pierderea cunoştinţei
Fundaţia a notificat High Alert, care face parte din National Drug Intelligence Bureau, responsabil pentru notificările privind daunele cauzate de droguri.
Potrivit AP News, Auckland City Mission a declarat, miercuri, că personalul a început să contacteze până la 400 de persoane pentru a verifica coletele care ar putea conţine dulciurile, care erau blocuri solide de metamfetamină incluse în ambalaje de bomboane.
Trei persoane au fost tratate în spital după ce au consumat bomboanele, dar au fost ulterior externate, au declarat autorităţile.
Ben Birks Ang, un purtător de cuvânt al Fundaţiei, a declarat că deghizarea drogurilor în bunuri inofensive este o tehnică comună de contrabandă şi că este posibil ca mai multe bomboane să fi fost distribuite în Noua Zeelandă.
Bomboanele aveau o valoare de piaţă de 1.000 NZD (608 USD) per bomboană, ceea ce sugerează că donaţia făcută de un membru necunoscut al publicului a fost mai degrabă accidentală decât un atac deliberat, a declarat Birks Ang.
„Percepţiile iniţiale” ale autorităţilor au fost că episodul a fost probabil o schemă de import care a mers prost, a declarat inspectorul Glenn Baldwin, dar natura şi amploarea operaţiunii nu erau cunoscute. Poliţiştii au recuperat 29 de bomboane, dar nu ştiau câte au fost distribuite, a adăugat joi inspectorul.
Poliţia investighează informaţii conform cărora cineva ar fi încercat să vândă una dintre bomboane online, a adăugat el.
Helen Robinson, de la Auckland City Mission, a declarat că opt familii, inclusiv cel puţin un copil, au raportat că au consumat bomboanele contaminate începând de marţi. Gustul „revoltător” i-a determinat pe majoritatea să le scuipe imediat, a spus ea.
Banca de alimente a organizaţiei caritabile acceptă doar donaţii de alimente produse comercial în ambalaje sigilate, a declarat Robinson. Bomboanele cu ananas, marcate cu eticheta brandului malaezian Rinda, „arătau ca atare, atunci când au fost donate”, sosind într-o pungă specifică vânzării en-detail, a adăugat ea.
Auckland City Mission a fost alertată marţi de un client al băncii alimentare care a raportat bomboane cu „gust ciudat”. Personalul a gustat câteva dintre bomboanele rămase şi a contactat imediat autorităţile. Un membru al personalului a fost dus la spital după ce a gustat dulciurile, a declarat Baldwin, adăugând că un copil şi o „persoană tânără” au fost, de asemenea, trataţi în spital înainte de a fi externaţi.
Bomboanele au fost donate în ultimele şase săptămâni, a declarat Robinson. Nu a fost clar câte au fost distribuite în acest timp şi câte erau fabricate din metamfetamină.
Rinda a afirmat într-o declaraţie scrisă că societatea a aflat prin intermediul ştirilor din Noua Zeelandă că bomboanele sale „ar fi putut fi utilizate abuziv” şi că va coopera cu autorităţile.
„Dorim să clarificăm faptul că Rinda Food Industries nu utilizează şi nu aprobă utilizarea niciunui drog ilegal în produsele noastre”, a declarat directorul general Steven Teh.
Metamfetamină este un stimulent puternic, care creează dependenţă şi afectează sistemul nervos central. Se prezintă sub forma unei pulberi cristaline albe, inodoră, cu gust amar, care se dizolvă uşor în apă sau alcool.