Din "motive de securitate", duminică vor fi închise multe ambasade americane

Capitoliul din Washington
Capitoliul din Washington (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
01.08.2013

Din motive de securitate nespecificate ale unor misiunilor diplomatice, un număr necunoscut de ambasade americane din străinătate, vor fi închise duminică, informează joi Repubblica.

Anunţul a fost dat de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Marie Harf, fără a indica care şi câte legaţii vor fi implicate în această decizie şi nici potenţiala ameninţare. Harf a adăugat numai , după ziua de 4 august, administraţia de la Washington va prezenta propriile opţiuni pentru o nouă evaluare.

În spatele deciziei administraţiei americane de "închiderea" sau "suspendarea operaţiunilor" ambasadelor şi consulatelor din străinătate, s-ar găsi un complot nespecificat organizat de Al-Qaeda, a relatat televiziunea "CBS News", citând un raport al serviciilor secrete în care nu sunt menţionate anumite locaţii afectate de măsura de securitate.

Surse confidenţiale din cadrul aceluiaşi minister au clarificat, de asemenea, că măsura de securitate se aplică şi oficiilor diplomatice consulare în mod normal deschise duminica.

Potrivit postului, "ABC", nu numai ambasadele din Orientul Apropiat şi Mijlociu nu sunt în siguranţă dar si cele din Israel, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Irak. Şi lista continuă cu Algeria, Libia, Iordania, Arabia Saudită, Kuweit, Bahrain, Qatar, Oman, Yemen, Afganistan şi Bangladesh.

Nu este exclus, însă, că mai multe ţări să fie adăugate pe listă şi că ele nu vor rămâne închise numai pentru o singură zi, ci chiar pentru o perioadă mai lungă de timp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor