AIPC se arată îngrijorată de nerespectarea calendarului de listare a companiilor de stat

Epoch Times România
17.09.2012

Asociatia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) se arată îngrijorata de nerespectarea calendarului propus pentru desfăşurarea ofertelor publice iniţiale ale companiilor de stat, potrivit unui comunicat de presă.

Asociaţia precizeză că legea privind obligativitatea ca toate societăţile din portofoliului Fondului Proprietatea să fie listate pe bursă exista înca din 2005. Mai mult, reprezentanţii guvernelor statului Român promit de doi ani Fondului Monetar Internaţional că vor fi derulate oferte publice iniţiale la companiile de stat din sectorul energetic, dar pâna în acest moment s-au derulat doar două oferte secundare din cele 10 angajamente asumate.

AIPC consideră că netrasparentizarea acestor companii şi nelistarea pe bursă a pachetelor asumate vor lăsa nerestructurată activitatea companiilor de stat, cu importante efecte economice asupra bugetului de stat şi astfel România nu va deveni atractivă în faţa investitorilor, într-o perioada în care avem extrem de multa nevoie de investiţii în România.

”Prin urmare, solicităm Guvernului României, Ministerul Economiei, Comertului şi Mediului de Afaceri, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, precum şi societăţilor în cauza să dea dovadă de maturitate şi să gasească în cel mai scurt timp o cale de accelerare a rezolvării situaţiilor mai sus menţionate, mai ales în contextul favorabil al pieţelor financiare externe”, se arată în comunicat.

Totodată, AIPC anunţă că se alătură demersului iniţiat de către administratorul Fondului Proprietatea, demers ce priveste accelerarea implementării principiilor guvernanţei corporative în cadrul companiilor deţinute de stat.

”Deşi exista o ordonaţă de guvern în acest sens, OUG 109/2012, nu întelegem de ce pâna în acest moment nu au fost implementate efectiv în cadrul companiilor de stat măsurile prevazute în respectiva reglementare”, mai precizeză reprezentanţii AIPC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor