Afganistan: Sute de femei în închisoare pentru "crime împotriva moralităţii"

Copiii Afganistanului
Copiii Afganistanului (ADEK BERRY / AFP / Getty Images)

Ministerul de Interne din Afganistan declară că numărul femeilor şi fetelor închise pentru crime împotriva moralităţii era de 400 în octombrie 2011, iar acum numărul a ajuns la 600, raportează organizaţia Human Rights Watch.

După 12 ani de la înfrângerea talibanilor şi patru de la adoptarea unei legi privind violenţa împotriva femeilor în Afganistan, viaţa femeilor şi fetelor continuă să fie un coşmar.

Potrivit Human Rights Watch, 95 la sută din fete şi 50 la sută din femeile închise în închisorile din ţară au comis "crima" de evadare neautorizată (dezertare de la soţ sau chiar din familia de origine) sau sunt vinovate de "zina", adică au avut relaţii sexuale extraconjugale.
Fugitul de acasă neautorizat nici măcar nu este menţionat în codul penal, dar Curtea Supremă a cerut instanţelor femeile şi fetele care caută refugiu din cauza violenţelor să fie tratate precum criminalii. Punctul de vedere opus al Miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor femeii a fost complet ignorat.

Human Rights Watch a cerut preşedintelui Hamid Karzai să ierte toate femeile şi fetele din închisoare acuzate de evadare şi să spună clar că acest comportament nu trebui să fie considerat o crimă.

Infracţiunea de "zina", cu toate acestea, este menţionată pe larg în Codul Penal şi se pedepseşte cu 15 ani de închisoare. Multe femei condamnate de "zina" au fost de fapt violate sau forţate să se prostitueze.
Fetele şi femeile din închisoare, acuzate de evadare neautorizată au fost intervievate de către Human Rights Watch. Au povestit situaţiile groaznice din care au încercat să scape, dar de fapt au ajuns chiar ele în închisoare: căsătorii forţate şi precoce, chiar sub vârsta de 16 ani , torturi şi bătăi, înjunghieri şi arsuri, violuri, prostituţie forţată, ameninţări pentru crime de onoare, răpiri.

"Dovezile" de vinovăţie "zina" pe care se bazează judecătorii sunt adesea "testele de virginitate". Fără a avea pregătire medicală, forţele de poliţie afgane supun femeile şi fetele acestei agresiuni sexuale umilitoare, iar în baza rezultatelor, pot fi condamnate la mulţi ani de închisoare.

În timp ce fetele şi femeile sunt în închisoare, infractorii datorită cărora au fost închise, sunt în libertate. Legea din 2009 pur si simplu nu funcţionează.

Puţine femei şi fete fugare pot avea un destin diferit de cel de a fi în închisoare. În aproximativ jumătate din cele 34 de provincii ale Afganistanului, în special în sud, nu există adăposturi. Cele 18 adăposturi existente au un număr de locuri limitat.
Având în vedere retragerea forţelor internaţionale din Afganistan, ţările donatoare au redus fondurile guvernului de la Kabul, care, la rândul său, nu a arătat interes în finanţarea adăposturilor. Anul trecut, ministrul Justiţiei a susţinut că acestea sunt locuri de "corupţie morală".

În 2012, potrivit celui mai recent raport anual al Amnesty Internaţional, Comisia independentă afgană pentru Drepturile Omului a fost în măsură să demonstreze 4.000 de cazuri de violenţă împotriva femeilor comise în perioada 21 martie - 21 octombrie.
Securitatea, siguranţa şi însăşi viaţa fetelor şi femeilor din Afganistan sunt destinate de a fi sacrificate în negocierile dintre guvern şi grupuri armate. În fiecare zi care trece, acest risc devine tot mai concret.