Adrian Năstase către Cristian Preda: Pactul fiscal este jucat exclusiv politic de preşedinte şi Guvern
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, consideră că apelul lui Traian Băsescu şi al PDL la Opoziţie pentru semnarea protocolului interpartinic de susţinere a Tratatului de convergenţă fiscală este o "capcană politică" menită să facă partidele din afara Coaliţiei părtaşe la o decizie cu consecinţe complexe asupra economiei româneşti, şi a reafirmat că "pactul fiscal este jucat exclusiv politic de preşedintele Traian Băsescu şi guvernul său".
"Cred că avem de-a face cu o capcană politică. Pare că Băsescu doreşte să facă opoziţia părtaşă la o decizie ce poate avea, pe termen mediu, consecinţe complexe asupra economiei româneşti. Anterior, el şi-a asumat de unul singur, fără vreo consultare cu opoziţia, clauzele înţelegerilor cu FMI, cele din MCV ori din aşa-zisele "legi prezidenţiale", pregătite la Cotroceni şi adoptate prin angajare de răspundere. Paternitatea acestor decizii, cu efecte grave asupra vieţii oamenilor, îi aparţine în exclusivitate", susţine Adrian Năstase duminică, într-o postare pe blogul său.
El a arătat că domnitorii români obişnuiau să-şi trimită reprezentanţi la Poarta Otomană, iar cel trimis acolo purta numele de "capuchehaie".
"Şi Traian Băsescu şi-a trimis reprezentanţi, evident nu la Poarta otomană, ci la Bruxelles. A trimis o capuchehaie - Monica Macovei şi un capuchehai - Cristian Preda, care au venituri acolo de peste 20.000 de euro. Sigur că trebuie "să producă" pentru sinecura asta. Monica Macovei se ocupă de MCV astfel încât el să poată fi utilizat împotriva adversarilor politici, iar Cristian Preda a luat locul postului de radio "Europa liberă", stabilind cine sunt duşmanii Europei şi ai Reformei lui Băsescu. Se pare că eu aş fi unul dintre ei. Pentru că am cerut ca şi interesele româneşti să fie avute în vedere în negocierea şi, mai ales, aplicarea Tratatului fiscal. Probabil că vorbind, la Bruxelles, numai în limbi străine, Preda nu mai înţelege ce se scrie în limba română. Ideea că aş fi devenit "ideologul anti-european" al USL dovedeşte că nu-şi mai pierde mult timp cu cititul, ci foloseşte doar message-box. (...) Dezbaterea pe care două dintre Departamentele noastre au organizat-o, m
iercuri, pe tema "Pactului fiscal" a demonstrat cât de util este dialogul public, mai ales asupra unor teme sensibile, mai puţin accesibile, dar cu efecte importante asupra economiei şi vieţii sociale româneşti", a subliniat preşedintele CN al PSD.
Potrivit acestuia, Tratatul de stabilitate, coordonare şi guvernanţă fiscală din Uniunea Economică şi Monetară - "cum suna denumirea sa exactă" - este un asemenea document, "a cărui aplicare va avea consecinţe nu tocmai previzibile".
"Se vorbeşte despre întărirea disciplinei fiscale, dar se tace despre creşterea economică. Am spus în acea dezbatere că, în opinia mea, acest acord european, destinat cu precădere statelor membre ale zonei euro, ridica trei categorii de probleme: economice, juridice şi politice. Despre aspectele economice, au vorbit specialişti cu multă competenţă în domeniu. (...) În ceea ce mă priveşte, m-am referit strict la aspectele juridice ale traseului unui asemenea act, de la convenirea sa pe plan comunitar la includerea în legislaţia internă. Pentru acest traseu, legislaţia română are prevederi detaliate, dar niciuna n-a fost respectată. Respectivul document reprezintă un acord interguvernamental, de rang inferior tratatelor care se semnează la nivel de state. Pentru acest tip de înţelegere internaţională, fără să intru în detalii, guvernul era obligat să numească nişte negociatori pe baza unui mandat aprobat prin HG. Rezultatul negocierilor urma să fie prezentat în guvern, unde se
şi aproba procedura semnării documentului convenit. Documentul urmează să fie trimis în Parlament, pentru a fi ratificat printr-o lege ordinară", a detaliat Adrian Năstase.
El a subliniat că nicăieri, în Legea tratatelor, nu se vorbeşte despre vreun "protocol politic", cum e cel semnat de Coaliţie sau altceva asemănător şi a reafirmat că "Guvernul este expresia executivă a coaliţiei majoritare din Parlament", deci "este un nonsens ca această coaliţie să mai aprobe o dată ceea ce, de fapt, aproba prin decizia luata în guvern".
"Pactul fiscal este jucat, însă, exclusiv politic de către Băsescu şi guvernul său. Iniţial, Băsescu a folosit acest document ca un factor de presiune pentru a ajunge la "castravetele" său drag, modificarea Constituţiei. Acum, Băsescu şi coaliţia de la putere recunosc că respectivul document se poate adopta şi fără a se modifica legea fundamentală, cum, de altfel, susţineam şi noi la vremea respectivă. Urgenţa semnării acordului este o altă minciună. Acordul se adresează, în principal, statelor din zona euro. Iar cine nu semnează la 1 martie va putea s-o facă oricând după aceea, tratatul rămânând deschis. Procedura aderării, pentru toate statele membre ale UE, este prevăzută în dispoziţiile finale ale Tratatului. Dar nu vreau să mă pronunţ pe chestiunea oportunităţii semnării tratatului, acum sau mai târziu, pentru că eu cred că economiştii trebuie să clarifice câştigurile şi pierderile eventuale, decurgând din "regula de aur", a argumentat Adrian Năstase.
Liderul CN al PSD a mai susţinut că "marea mişculaţie" a preşedintelui Băsescu se referă, însă, la "aşa-zisul mandat" de care ar avea nevoie pentru a semna documentul.
"De ce oare preşedintele trebuie să semneze un act interguvernamental este o întrebare care nu mai trebuie pusă.... La sfârşitul lui ianuarie, Traian Băsescu ne anunţa, mai întâi printr-o declaraţie televizată, apoi chiar de la Bruxelles, că decizia "a fost luată" şi România va semna Tratatul la următorul summit din 1-2 martie a.c. După o vreme, Băsescu s-a răsucit şi a pretins, pentru prima dată în 7 ani, că are nevoie de mandat ca să semneze un acord internaţional! Un mandat care să vină - de la cine? Chiar de la partidele şi politicienii pe care-i huleşte tot timpul. Aşa se explică apariţia "protocolului" semnat de coaliţia de la putere şi ofertat spre semnare, cu atâta generozitate, nu USL ca entitate juridică, ci fiecărui partid al opoziţiei, în parte - deşi Băsescu ştie că USL este o entitate juridică şi nu doar o alianţă electorală! E greu de crezut că Băsescu s-a convertit peste noapte la democraţie şi că l-a apucat dorul de mandat. Cred că avem de-a face cu o capcan
a politică", a afirmat fostul premier.
Pe de alta parte, a subliniat acesta, dacă îi va reuşi atragerea opoziţiei în acest joc, "Băsescu va avea ocazia să afirme la Bruxelles că are acordul tuturor partidelor politice, inclusiv al celor din opoziţie, într-un context în care, la Parlamentul European, este notorie ruptura dintre putere şi opoziţie în România".
"În sfârşit, cerând semnarea "protocolului" şi primirea "mandatului" şi din partea opoziţiei, Băsescu pare că face un pas înapoi, dar, de fapt, este un elan necesar săriturii. Orice propunere a opoziţiei în campania electorală va fi taxată de Băsescu drept o încălcare a pactului fiscal, o "demagogie", o dezicere de semnătură pe "protocol" etc. Prin captarea opoziţiei la acest proiect, Băsescu ar căpăta o nesperată muniţie pentru campania electorală. Ne-ar putea "toca" cu pactul fiscal aşa cum ne "toacă" ba cu acordul cu FMI, ba cu MCV, ba cu "voinţa poporului"... Or, lucrurile sunt foarte simple. Putem fi de acord cu pactul fiscal fără să fim de acord cu protocolul "generos" întins de cei de la putere. Marfa nu se poate confunda cu ambalajul, aşa cum doreşte Traian Băsescu. Să fie clar pentru orice capuchehaie: suntem favorabili obiectivelor ţintite prin Tratatul fiscal, şi ne vom pronunţa, în principiu, favorabil, în cadrul Parlamentului, atunci când se vor respecta preroga
tivele acestuia de a fi informat în procedura de ratificare a documentului respectiv", a încheiat Adrian Năstase.
Europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda a criticat USL, duminică, într-o conferinţă de presă, pentru atitudinea şi declaraţiile referitoare la acordul privind ratificarea Tratatului de guvernanţă fiscală din Uniunea Economică şi Monetară şi a făcut un apel către reprezentanţii acesteia să nu revină la un comportament anti-european care a caracterizat România anilor 1990 într-un an în care există criză la nivel european.
El a criticat şi declaraţiile făcute pe aceeaşi temă, tot săptămâna trecută, de preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, care a afirmat, printre altele, că un protocol între membrii coaliţiei de guvernare pe marginea tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare este lipsit de sens, pentru că aprobarea memorandumului privind acest document se face de către Executiv, care este reprezentatul acestei coaliţii.
"În momentul ăsta şi noi în plan intern încercăm să bricolăm o procedură, dar au apărut unele chestiuni destul de delicate. (...) Adrian Năstase a venit cu o justificare - că tratatul ar fi improvizat şi bricolat. Dl Adrian Năstase cred că nu ştie cine a lucrat la acest tratat - membri ai Comisiei Europene, ai Consiliului European, ai Parlamentului European, inclusiv din familiile politice europene din care face parte USL. (...) Nu este un tratat făcut de Preda, Stolojan, Bodu. Dacă Adrian Năstase are o problemă cu calitatea construcţiei politice pe care o traduce acordul, ar trebui să le scrie celor din familia politică europeană din care face parte", a afirmat europarlamentarul PDL.