Tony Blair ar fi semnat un contract secret cu o companie petroliera saudită

Fostul premier britanic, Tony Blair in Sydney, sfarsitul lui iulie 2011
Fostul premier britanic, Tony Blair in Sydney, sfarsitul lui iulie 2011 (TORSTEN BLACKWOOD / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
10.11.2014

Tony Blair ar fi semnat un contract secret cu o companie petrolieră saudită în valoare de 41.000 de lire sterline pe lună şi un comision de 2% din toate acordurile lucrative la securizarea parafarea a contribuit şi el, conform unui articol publicat în ziarul Telegraph.

Fostul premier britanic a fost de acord să ajute PetroSaudi prin compania sa, Tony Blair Associates (TBA), în noiembrie 2010, conform unor documente obţinute de Sunday Times.

Se crede că este primul contract negociat de Blair după părăsirea biroului ce a ajuns să fie dezvăluit. Contractul a durat doar câteva luni.

Blair, care deţine rolul de Delegat pentru Pace în Orientul Mijlociu, a fost criticat de mai multe ori în trecut datorită veniturilor sale ridicate obţinute după părăsirea funcţiei de premier al Marii Britanii.

Decizia sa de a trimite soldaţi britanici în Irak alături de SUA în 2003 s-a dovedit puternic controversată, declanşând un val de demisii ministeriale la acea vreme şi devenind un moment definitoriu al poziţiei sale ca premier.

O sursă PetroSaudi a declarat că “Blair are legături puternice în Orientul Mijlociu şi în acest fel am ajuns să îl cunoaştem. Noi ştim o mulţime de oameni care se cunosc între ei şi aceştia ne-au pus în legatură cu el. A fost o înţelegere confidenţială pentru a ne ajuta să ne dezvoltăm afacerea în China”.

Un purtător de cuvânt pentru fostul premier britanic a declarat că firma acestuia, Tony Blair Associates, a lucrat pentru compania PetroSaudi pentru o perioadă de câteva luni în urmă cu 4 ani.

“Acest contract nu a avut nimic de a face cu Orientul Mijlociu sau cu rolul lui Tony Blair ca şi delegat al Cvartetului pentru Palestina.”

Filiala britanică a companiei petroliere este înregistrată în Mayfair, Londra şi are proiecte în Ghana, Indonezia, Venezuela şi Tunisia, cu o presupusă investiţie de 1,1 miliarde de lire sterline din partea companiei 1MDB, care aparţine statului malaezian.

“TBA nu a avut nicio implicare în Malaezia şi nu deţine informatii în legătură cu acea situaţie”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al fostului premier britanic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor