Administraţia Obama trunchează imagini de la o conferinţă de presă cu declaraţii jenante

Departamentul de Stat al SUA este criticat pentru ştergerea unor imagini video în care un purtător de cuvânt al guvernului federal ar fi recunoscut că administraţia a minţit mass media în legătură cu negocierile secrete dintre SUA şi Iran.
John Kirby (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.06.2016

Congressmeni influenţi au cerut inspectorului general al Departamentului de Stat american să deschidă o anchetă asupra ştergerii deliberate a unor imagini video din cadrul unei conferinţe de presă pe tema acordului nuclear iranian.

Inspectorul General al Departamentului de Stat, a primit o scrisoare luni, care-i cerea să lanseze o anchetă asupra Biroului pentru Afaceri Publice din cadrul departamentului.

“Suntem nedumeriţi de aparenta degradare a angajamentului Biroului pentru transparenţă şi deschidere”, au scris congressmen-ii.

Departamentul de Stat a recunoscut pentru prima dată săptămâna trecută că un angajat a şters intenţionat câteva minute dintr-un material video de la o conferinţă de presă din decembrie 2013. În secvenţele video şterse, un purtător de cuvânt al departamentului (Jen Psaki) recunoştea că guvernul american a minţit mass media în legătură cu negocierile secrete ale SUA cu Iranul.

Psaki, acum consilier media pentru Barack Obama, a fost întrebat de Fox News dacă politica departamentului este aceea de a “minţi” în legătură cu negocierile secrete cu Iranul pentru a păstra secretul asupra lor. Reporterul a făcut referire la o declaraţie din 2012, publicată de Departamentul de Stat, care susţinea că negocierile secrete cu Iranul nu existau, deşi ele aveau loc.

“Există momente când diplomaţia are nevoie de intimitate pentru a progresa. Acesta este un bun exemplu în acest sens”, a răspuns Psaki.

Recent, s-a descoperit că 8 minute din conferinţa de presă din 2013, inclusiv aspecte privind negocierile nucleare, au fost şterse de pe website-ul oficial al Departamentului de Stat şi de pe canalul său de youtube.

Deşi iniţial departamentul a susţinut că ştergerea secvenţelor video s-a datorat unei “erori”, Kirby a declarat săptămâna trecută că editarea a fost făcută ca răspuns la o “cerere deliberată”.

“Înlăturarea deliberată a unei porţiuni a înregistrării video nu a fost şi nu este consistentă cu angajamentul Departamentului de Stat pentru transparenţă şi răspundere publică”, a precizat Kirby.

Mai mult, Kirby a susţinut că cererea pentru ştergerea acelor imagini a fost făcută prin telefon de către un oficial, adăugând că investigaţia proprie a departamentului nu a reuşit să identifice oficialul respectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor