Aderarea Bulgariei la Schengen depinde de rezultatele raportului CE din vară - ambasadorul Olandei
Aderarea Bulgariei la Schengen va fi legată de rezultatele raportului CE din iulie din domeniul justiţie şi afaceri interne, a declarat Karel van Kesteren, ambasadorul olandez în Bulgaria, relatează Sofia News Agency.
Van Kesteren a spus, pentru Deutsche Welle, că Olanda nu şi-a schimbat poziţia cu privire la candidatura Bulgariei la Schengen, continuând să insiste pe progrese solide în combaterea corupţiei şi crimei organizate.
"Aderarea Bulgariei la Schengen presupune eliminarea corupţiei şi încredere în sistemul judiciar. Altfel, decizia noastră de a susţine o astfel de mişcare ar fi riscantă", a spus diplomatul.
Ambasadorul a mai spus că, în pofida faptului că Olanda apreciază stadiul de pregătire tehnică a Bulgariei, numai acest lucru nu este suficient.
Olanda, Germania, Franţa şi alte state au ameninţat că vor bloca aderarea Bulgariei şi României la Schengen până la înregistrarea de progrese tangibile în combaterea corupţiei şi crimei organizate.
Aderarea Bulgariei la Schengen presupune eliminarea corupţiei şi încredere în sistemul judiciar. Altfel, decizia noastră de a susţine o astfel de mişcare ar fi riscantă. (Van Kesteren)
Poziţia a fost prezentată şi de Ben Knapen, ministrul olandez pentru afaceri europene, care a vizitat Bulgaria luna aceasta. "Potrivit lui Knapen, pregătirea tehnică nu are nicio importanţă, dacă, atunci când primeşte o bancnotă de 100 de euro, operatorul se uită în altă parte şi lasă să treacă un camion cu imigranţi ilegali în teritoriul bulgar", a subliniat van Kesteren.
Citând afirmaţiile ambasadorului german în Bulgaria, Matthias Höpfner, despre două sisteme judiciare în Bulgaria - unul pentru cetăţenii obişnuiţi, celălalt pentru "intangibili" - van Kesteren a subliniat importanţa unui sistem judiciar de încredere în Bulgaria înainte de aderarea la Schengen.
Declaraţia lui Höpfner despre dublul standard în sistemul judiciar bulgar este similară cu opinia ambasadorului american la Sofia, James Warlick, care a declarat că "există două sistem judiciare în Bulgaria - unul pentru cei bogaţi, care sunt deasupra legii, celălalt pentru bulgarii obişnuiţi".