Acţiunile pe uraniu explodează după ce Putin a cerut guvernului să analizeze restricţiile de export

Vladimir Putin (Wikipedia.org)
Redacţia
12.09.2024

Acţiunile uraniului au crescut în prima parte a şedinţei din SUA, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a instruit guvernul să analizeze posibile măsuri de restricţionare a exporturilor de materii prime strategice, precum nichel, titan şi uraniu, ca represalii la sancţiunile occidentale, scrie Zerohedge.

„Rusia este lider în ceea ce priveşte rezervele unei serii de materii prime strategice, şi anume gazele naturale care reprezintă aproape 22% din rezervele mondiale, aurul cu aproape 23% şi diamantele cu aproape 55%. Mihail Vladimirovici [prim-ministru Mişustin], vă rog să vă uitaţi la câteva tipuri de bunuri pe care le furnizăm în cantităţi mari pe piaţa mondială. Livrările unui număr de bunuri sunt limitate pentru noi, dar poate ar trebui să ne gândim şi la anumite restricţii; uraniu, titan, nichel. Doar să nu faceţi nimic în detrimentul nostru”, a declarat Putin miercuri în faţa mai multor miniştri, după cum a relatat agenţia rusă de presă Interfax.

„În unele ţări se creează rezerve strategice şi se iau alte măsuri”, a afirmat Putin, adăugând: „În general, dacă acest lucru nu ne va dăuna, atunci ne-am putea gândi - nu spun că trebuie să facem acest lucru mâine - să ne gândim la anumite restricţii privind livrările pe piaţa externă, nu numai ale bunurilor pe care le-am numit, ci şi ale altora”.

SUA, Regatul Unit şi UE au declanşat o avalanşă de sancţiuni financiare, economice, militare şi energetice împotriva Rusiei la scurt timp după ce aceasta a invadat Ucraina. Washingtonul şi Bruxellesul încercau să paralizeze economia Rusiei sau efortul său de război, însă acest lucru s-a dovedit a fi un eşec, deoarece China a devenit un cumpărător important de mărfuri.

Între timp, Kremlinul a transformat economia sa într-o economie de război în toată regula. Putin a majorat bugetul militar al naţiunii cu 70 % în acest an, un record post-sovietic de peste 100 de miliarde USD.

Din cauza eşecului sancţiunilor occidentale, SUA şi Europa se confruntă cu riscul real ca restricţiile comerciale impuse de Moscova să determine creşterea preţurilor la nichel, paladiu şi uraniu. Acest lucru se întâmplă în timp ce băncile centrale occidentale se luptă cu monstrul inflaţiei.

Pe pieţe, stocurile de uraniu, cum ar fi CCJ, UEC, URA şi URNM, au urcat între 5% şi 7%.

Pe lângă temerile legate de reducerea sau tăierea totală a exporturilor de uraniu de către Rusia, Kazatomprom, cel mai mare producător de uraniu din lume, a anunţat luna trecută că îşi va reduce previziunile de producţie pentru 2025 din cauza problemelor tot mai mari din lanţul de aprovizionare.

O ofertă restrânsă de uraniu până în 2025 ar putea exercita o presiune şi mai mare asupra preţurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor