A fost adoptată politica bugetar-fiscală pentru 2013 şi rectificările la Bugetul de stat pentru 2012

(photos.com)
Ana Chitoroagă
12.07.2012

A fost aprobat proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2013. Acest document a fost votat, în două lecturi, de către deputaţii din AIE. Însă opoziţia afirma că proiectul a fost votat în grabă, fără să fie analizat minuţios.

Modificările la politica bugetar-fiscală au fost aprobate cu scandal de către Comisia de economie a Parlamentului. Atât deputaţii comunişti, cât şi socialiştii, au criticat graba în care AIE a aprobat acest proiect. Şi reprezentanţii Patronatelor, prezenţi la şedinţa Comisiei, au fost indignaţi de faptul că nu le-a fost solicitată opinia.

Precizăm că din politica bugetar-fiscală face parte creşterea cu 20% a TVA-ului pentru zahăr. O altă propunere este stabilirea accizelor fixe pentru băuturile tari.

În ultimii ani, politica bugetar-fiscală era aprobată cu mare întârziere.

Totodată deputaţii au adoptat şi rectificările la Bugetul de stat pentru 2012. Cei care au votat au fost iarăşi deputaţii din Alianţa pentru Integrare Europeană.

Precizăm că la 21 iunie, Executivul a aprobat proiectul de rectificare a Bugetului de Stat pentru acest an, prezentat de Ministerul Finanţelor. Pentru a cârpi găurile formate din cauză că încasează mai puţini bani decât au planificat, autorităţile au hotărât să taie din cheltuielile prevăzute pentru 2012.

Astfel, veniturile la Bugetul de stat se vor reduce cu 334 de milioane de lei, iar cheltuielile bugetare vor scădea cu 425 de milioane de lei. Ca urmare, şi deficitul bugetar se va reduce până la 906 milioane de lei.

Aceste reduceri vor afecta mami multe domenii publice, printre care se numără educaţia, ocrotirea sănătăţii şi asigurarea ordinii de drept. Cele mai mari reduceri, de 81 de milioane de lei, sunt la capitolul deservirea datoriei de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor