A crăpat Duch, torţionarul şef al khmerilor roşii

A.P.
02.09.2020

Şeful închisorii S21 în care au fost închişi în jur de 15 mii de intelectuali în timpul revoluţiei de inspiraţie maoistă din Cambodgia, a murit miercuri, la vârstă de 77 de ani, potrivit Reuters.

Kaing Guek Eav, având porecla ”tovarăşul Duch” a supervizat pentru un timp executarea celor închişi la infama închisoare Tuol Sleng - cunoscută sub numele de S21 - unde se comiteau atrocităţi în serie. În cei patru ani de revoluţie comunistă sub comanda lui Pol Pot, un discipol înflăcărat al lui Mao, regimul comunist a omorât un sfert din populaţie în epurări bazate pe apartenenţa la clase sociale.

Conducerea închisorii Tuol Sleng avea bizarul obicei de a fotografia victimele care intrau pe poarta închisorii, astfel că după doborârea regimului khmerilor roşii, armata vietnameză a găsit în închisoarea Tuol Sleng torţionarii, o mână de supravieţuitori şi mii de fotografii macabre ale victimelor urii comuniste.

Duch a fost condamnat pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, într-o primă fază în 2010, fiind primul dintre responsabilii regimului criminal care a apărut în faţa unui tribunal.

Ulterior, a fost condamnat la închisoare pe viaţă de către o instanţă susţinută de ONU. El a fost un personaj cheie al regimului maoist condus de Pol Pot care a controlat Cambodgia între 1975 şi 1979.

Până să înceapă procesul, Duch s-a convertit la creştinism şi şi-a exprimat ”regretul” pentru crimele comise: ”Personal sunt responsabil pentru moartea a cel puţin 12.380 vieţi”, admitea criminalul în faţa instanţei în 2009.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor