60 de civili şi-au pierdut viaţa în raidurile NATO din Libia, potrivit ONU

(photos.com)
Epoch Times România
03.03.2012

60 de civili şi-au pierdut viaţa şi 55 au fost răniţi în raidurile NATO din Libia, de anul trecut, potrivit unui raport ONU consacrat încălcării drepturilor omului şi crimelor de război din statul nord-african.

Operaţiunea militară sub conducere NATO a fost lansată în 19 martie 2011, la două zile după ce ONU a aprobat o rezoluţie privind "măsuri ţintite" pentru a apăra civilii de ciocnirile dintre forţele loiale lui Moammer Gaddafi şi rebeli.

Potrivit raportului, NATO "a desfăşurat o campanie foarte precisă, cu hotărârea demonstrabilă de a evita victime civile", însă comisia ONU a notat o serie de incidente ce au dus la decese în rândul civililor şi la pagube vizând infrastructura civilă.

"Dintre cele 20 de raiduri NATO anchetate, comisia a documentat cinci în care au fost ucişi un număr total de 60 de civili şi răniţi 55. Comisia a anchetat şi două raiduri NATO care au avariat infrastructura civilă şi în care nu a putut fi identificată nicio ţintă militară", se adaugă în document.

Atacul cu cele mai multe victime în rândul civililor a avut loc în 8 august 2011, în oraşul de coastă Majer, unde bombele NATO au provocat moartea a 34 de persoane. "După ce raidul iniţial s-a soldat cu moartea a 16, un grup de salvare a sosit la faţa locului şi a fost lovit de un al doilea atac, soldat cu 18 morţi", potrivit raportului.

Comisia a subliniat că atât trupele lui Gaddafi, cât şi forţele rebele au comis crime împotriva umanităţii şi crime de război.

Gaddafi a fost capturat şi ucis în octombrie, în apropiere de oraşul său natal, Sirte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor