Nouă miniştri de finanţe din UE fac presiuni pentru introducerea taxei pe tranzacţii

Ministrul danez de finanţe, Margrethe Vestager
Ministrul danez de finanţe, Margrethe Vestager (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Nouă miniştri de finanţe din UE, printre care germanul Wolfgang Schäuble şi francezul Francois Baroin au trimis o scrisoare ministrului danez de finanţe, în care cer accelerarea planului de introducere a taxei pe tranzacţii financiare.

"Suntem convinşi că o taxă pe tranzacţiile financiare la nivel european trebuie să fie introdusă", se arată în scrisoarea celor nouă adresată ministrului danez de finanţe, Margrethe Vestager, a cărei ţară asigură preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

Pentru a se ajunge la luarea unei decizii, "am aprecia dacă preşedinţia daneză ar urgenta procesul de negociere", mai scriu oficialii, care ar dori ca până la mijlocul acestui an să se ia o decizie şi să fie lansate propuneri de compromis, astfel încât "să fie depăşite toate îndoielile".

Potrivit Der Spiegel, Ministerul german de Finanţe lucrează deja la o variantă de taxare. Schäuble vrea să fie taxate toate tranzacţiile financiare, cele de pe bursă, vânzările de obligaţiuni şi tranzacţiile cu instrumentele derivate.

Aliaţii de la guvernare al cancelarului Angela Merkel, liberalii, resping însă taxa din cauza faptului că Marea Britanie refuză să ia parte. Opoziţia social-democrată şi Verzii, în schimb, sunt de acord cu taxa, şi chiar condiţionează semnarea Pactului fiscal de intensificarea eforturilor Berlinului în vederea instituirii taxei la nivel european.

Ţările din UE nu au reuşit să ajungă la un consens privind introducerea taxei pe tranzacţiile financiare.