116 oameni de ştiinţă fac apel la ONU: „Interziceţi roboţii ucigaşi”

Experţii cer pentru armele bazate pe inteligenţă artificială aceleaşi legi restrictive care sunt emise pentru armele chimice sau biologice.
Robocop
Robocop (Allstar/Studio Canal/Sportsphoto Ltd./Allstar)

Un apel adresat Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) de a opri dezvoltarea "roboţilor ucigaşi" a fost semnat de 116 cercetători şi experţi din întreaga lume, inclusiv antreprenorul Elon Musk, academicianul Toby Walsh şi James Chow de la compania chineză UBTech, cu ocazia conferinţei internaţionale privind inteligenţa artificială, care a avut loc luni, 21 august a.c., în Melbourne, Australia.

Oamenii de ştiinţă au cerut oprirea cercetărilor în domeniul armelor care folosesc inteligenţa artificială, deoarece „este o cutie a Pandorei care va fi greu de închis odată deschisă”. Ei au lansat un apel pentru interzicerea utilizării „armelor letale autonome”, adică a roboţilor ucigaşi, aşa cum s-a întâmplat cu armele chimice şi biologice. „Odată dezvoltate, vor putea fi folosite în conflicte de o amploare nemaivăzută până acum şi cu o viteză prea rapidă pentru a fi înţeleasă de fiinţele umane”, se arată în apel.

Sunt necesare legi

Apelul a fost lansat de Toby Walsh, profesor la Universitatea din New South Wales, unul dintre intelectualii care, de-a lungul anilor, a denunţat pericolele utilizării inteligenţei artificiale în scopuri militare. „Vrem toţi maşini capabile să se conducă singure, ca această tehnologie să se dezvolte, deoarece ne va aduce multe beneficii”, a explicat el. „Dar aceeaşi tehnologie, cu câteva modificări, ar putea fi folosită în scopuri foarte rele”, a adăugat profesorul australian. „De aceea este atât de important să se facă legi referitor la acestea, ca şi în cazul armelor chimice.”

Referinţe: The Guardian: Elon Musk leads 116 experts calling for outright ban of killer robots, Tefegraph: Elon Musk joins over 100 experts in urging UN to act on 'killer robots'