Aproape 380.000 de columbieni strămutaţi în 2008 din cauza conflictului (Amnesty International)

Aproape 380.000 de columbieni strămutaţi în 2008 din cauza conflictului
Aproape 380.000 de columbieni strămutaţi în 2008 din cauza conflictului (Rodrigo Arangua / AFP / Getty Images)

Conflictul din Columbia, care a implicat armata, formaţiuni de gherilă, paramilitari şi traficanţi de droguri, a antrenat în 2008 deplasarea forţată a aproape 380.000 de persoane, potrivit unui recent raport al Amnesty International, care cere guvernului de la Bogota să acţioneze împotriva acestei situaţii - informează AFP.

Potrivit acestei organizaţii de apărare a drepturilor omului, numărul persoanelor strămutate a crescut în Columbia cu 24% în 2008 în raport cu anul anterior.

"Astăzi, în Columbia există între trei şi patru milioane de persoane strămutate în interiorul ţării, echivalentul populaţiei unei ţări precum Uruguayul", scrie această organizaţie neguvernamentală, potrivit căreia circa 500.000 de persoane s-ar fi refugiat în ţări vecine.

Majoritatea persoanelor strămutate "fug de violenţa care decurge din 40 de ani de conflict armat", subliniază Amnesty în acest raport.

Atât timp cât autorităţile columbiene nu vor admite "adevăratele consecinţe ale conflictului", posibilitatea respectării drepturilor omului în cazul a milioane de persoane afectate va fi "minimă", adaugă organizaţia.

Deşi estimările în ceea ce priveşte numărul persoanelor strămutate variază între 2,5 şi patru milioane, Naţiunile Unite consideră că această ţară rămâne pe locul al doilea pe plan mondial în acest domeniu, alături de Irak şi după Sudan.