Un jurnalist si-a aruncat pantofii asupra lui George W. Bush, la Bagdad

Presedintele SUA George W. Bush vorbeste in timpul unei conferinte de presa cu primul ministru irakian Nuri al-Maliki, in Bagdad, 14 decembrie, 2008.
Presedintele SUA George W. Bush vorbeste in timpul unei conferinte de presa cu primul ministru irakian Nuri al-Maliki, in Bagdad, 14 decembrie, 2008. (THAIER AL-SUDANI / AFP / Getty Images)

Un jurnalist irakian a aruncat cu o pereche de pantofi asupra presedintelui american George W. Bush fara sa il atinga si l-a insultat in momentul in care acesta strangea mana premierului irakian, in biroul acestuia din Bagdad.

In timp ce cei doi oficiali se intalneau in biroul privat al premierului Nuri al-Maliki, un jurnalist irakian asezat in randul al treilea, a sarit strigand "este sarutul de adio, neam de caine" si si-a aruncat pantofii, unul dupa celalalt, inspre presedintele american.

Nuri al-Maliki a schitat un gest de protectie a presedintelui american, care nu a fost atins.

Jurnalistul irakian Muntazer al-Zaidi, de la postul sunnit si antiamerican al-Bagdadia, care transmite din Cairo, a fost evacuat prin forta de serviciile de securitate irakiene si americane, strigand la adresa lui George W. Bush: "sunteti responsabil de moartea a mii de irakieni".

Presedintele american a zambit mai intai, apoi si-a reluat expresia serioasa vazand numarul agentilor mobilizati.

Jurnalistii irakieni s-au ridicat in picioare pentru a se scuza fata de presedintele american.

"Nu va faceti griji. Va multumesc ca va cereti scuze in numele poporului irakian. Acest (incident) nu m-a deranjat. Si daca vreti sa stiti erau niste pantofi marimea 10 (44, marimea frantuzeasca)", a glumit Bush.

Intrebat apoi de un jurnalist american, George W. Bush a dat asigurari ca nu a "simtit nici cea mai mica amenintare". "Si, acest om a aruncat un pantof inspre mine? Este o modalitate de a atrage atentia", a adaugat el.

Urme de sange erau vizibile in locul in care barbatul a fost luat de agentii de securitate.