Zegrean: România se îndreaptă spre un stat autarhic!

Augustin Zegrean
Augustin Zegrean (Epoch Times România)

România se îndreaptă spre un stat autarhic, spre o putere discreţionară, iar cetăţenii nu reacţionează, nici magistraţii, crezând, la fel ca la venirea comuniştilor la putere, că lucrurile se vor opri şi vom rămâne un stat de drept, aşa cum scrie în Constituţie, comentează Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, într-un interviu acordat ziare.com.

În interviul luat în contextul în care guvernul a adoptat recent o ordonanţă extrem de controversată care modifică legile Justiţiei, Zegrean opinează că nimic nu justifică urgenţa adoptării respectivului act normativ.

"Din 2003, de când s-a modificat Constituţia, tot am sperat cu toţii că se va renunţa la ordonanţele de urgenţă sau măcar nu se va mai abuza de ele. Dar asta nu s-a întâmplat. S-a ajuns să se dea chiar şi 200, 280 de ordonanţe într-un an! Ar însemna că România este mereu într-un dezastru, un cutremur, o inundaţie, pentru că doar atunci dai ordonanţa de urgenţă.

Ordonanţa de urgenţă se dă în domenii care sunt nereglementate şi care necesită o reglementare urgentă. Or, în domeniul organizării judecătoreşti avem recent trei legi modificate şi remodificate. Culmea, acum este a treia remodificare!

Nimic nu justifică adoptarea acestor modificări prin ordonanţă de urgenţă. Poate doar spaima că, dacă le pun în dezbatere publică, vor fi cumva oprite", a declarat Zegrean.

Întrebat dacă la ora actuală statul de drept e în pericol, fostul şef al CCR a răspuns: "Care stat de drept?"

Interviul integral poate fi citit aici.

Reamintim că Guvernul Dăncilă a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă privind modificarea legilor Justiţiei care conţine o serie de prevederi controversate ce au fost criticate dur de preşedintele României, de DNA, de DIICOT, de Opoziţie, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi de procurorul general Augustin Lazăr.

Ordonanţa adoptată la iniţiativa lui Tudorel Toader face, potrivit criticilor, un adevărat "stat în stat" din Secţia pentru investigarea magistraţilor, şeful acestei structuri fiind scos de sub autoritatea procurorului general. De asemenea, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii este eliminată din numirea şefilor marilor Parchete, avizul urmând să fie dat de plenul CSM.

O altă modificare importantă este că procurorii nu mai pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedintele României, iar interimatul nu poate depăşi 45 de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne