Secţia pentru procurori a CSM, reacţie dură după OUG-ul lui Toader: E de natură să afecteze grav activitatea parchetelor

Tudorel Toader (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
19.02.2019

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a reacţionat dur, marţi, după declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, privind modificările aduse legilor Justiţiei prin ordonanţă de urgenţă.

"Facem precizarea că membrii Secţiei au luat la cunoştinţă de conţinutul Ordonanţei de Urgenţă în data de 18.02.2019, când a fost transmisă la Consiliu pentru avizare. Membrii procurori nu au avut cunoştinţă de vreun demers instituţional, altul decât cel privind amânarea intrării în vigoare a dispoziţiilor privind admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, şi cu atât mai puţin de conţinutul acestor propuneri despre care se susţine că ar aparţine Consiliului Superior al Magistraturii. Subliniem că avizarea numirii procurorilor în funcţiile înalte, în acord cu recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneţia şi principiul legal al separării carierelor instituit prin art. 3 din Legea nr. 303/2004, trebuie să rămână în competenţa Secţiei pentru procurori, iar selecţia candidaţilor să fie făcută exclusiv din rândul magistraţilor procurori", a transmis Secţia pentru procurori.

Înalţii magistraţi atrag atenţia că modificarea dispoziţiilor legale care permiteau delegarea în toate funcţiile pentru care numirea se face de preşedintele României este de natură să afecteze grav activitatea parchetelor în contextul în care instituţia delegării este menită a genera tocmai soluţii rapide în situaţii de urgenţă provocate de o vacantare intempestivă a unui post de conducere.

"Procedura de numire prevăzută de lege este una de durată, ce presupune parcurgerea mai multor etape şi participarea mai multor autorităţi publice, context în care se poate ajunge la situaţii în care, pe perioade relevante de timp, la conducerea unor structuri importante din Ministerul Public să nu se găsească nicio persoană. Astfel de situaţii ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza însăşi atribuţiile specifice prevăzute de Constituţia României şi legile organice, anume de a reprezenta interesele generale ale societăţii şi a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor", a punctat Secţia pentru procurori.

Reamintim că Guvernul Dăncilă a adoptat, marţi, o ordonanţa de urgenţă privind modificarea legilor justiţiei care conţine o serie de prevederi controversate.

Potrivit G4media, o modificare importantă permite şi judecătorilor care au fost procurori să candideze la funcţiile de rang înalt din Parchetul General: procuror general, şef DIICOT, şef DNA sau adjuncţii acestora. Interimatul pe funcţiile de conducere nu poate depăşi 45 de zile, avizul pentru numirea în funcţii se mută de la secţia de procurori, ostilă Guvernului, la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea.

În acelaşi timp, Toader blochează posibilitatea ca procurorul general, Augustin Lazăr, să infirme actele de urmărire penală ale procurorilor din Secţia specială pentru investigarea magistraţilor dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice.

De subliniat că OUG-ul a fost adoptat în mare secret, n-a fost anunţat oficial pe ordinea de zi şi nici de premierul Viorica Dăncilă în preambulul şedinţei. Proiectul de OUG a fost transmis luni seară la CSM, care nu a anunţat dacă a acordat vreun aviz.

Pentru a citi analiza G4media privind OUG-ul adoptat de Guvern intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor