Iohannis: PSD a acţionat azi din nou împotriva Justiţiei şi a statului de drept, împotriva României şi a cetăţenilor

Preşedintele Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis (presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat marţi seară, pe pagina sa de socializare, ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvernul Dăncilă privind legile Justiţei.

"PSD a acţionat astăzi din nou împotriva Justiţiei şi a statului de drept, împotriva României şi a cetăţenilor. Guvernul PSD vrea să creeze prin ordonanţe de urgenţă un statut special pentru cei care au probleme în justiţie.

Şi românii, şi liderii europeni ştiu că nu există nicio altă justificare pentru obsesia de a slăbi până la ineficienţă justiţia din România, în afară de interesele personale.

România nu poate fi pusă la dispoziţia celor care vor să instaureze controlul politic asupra justiţiei", a transmis Klaus Iohannis.

Reamintim că Guvernul Dăncilă a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă privind modificarea legilor justiţiei care conţine o serie de prevederi controversate.

Ordonanţa adoptată la iniţiativa lui Tudorel Toader face, potrivit criticilor, un adevărat "stat în stat" din Secţia pentru investigarea magistraţilor, şeful acestei structuri fiind scos de sub autoritatea procurorului general. De asemenea, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii este eliminată din numirea şefilor marilor Parchete, avizul urmând să fie dat de plenul CSM.

O altă modificare importantă este că procurorii nu mai pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedintele României, iar interimatul nu poate depăşi 45 de zile.

Ordonanţa a fost criticată dur de Opoziţie, de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi de procurorul general Augustin Lazăr.