Vladimir Putin organizează parada militară a victoriei sovietice pe 24 iunie

Ziua Victoriei sărbătorită în Piaţa Roşie din Moscova, 9 mai 2017
Ziua Victoriei sărbătorită în Piaţa Roşie din Moscova, 9 mai 2017 (YURI KOCHETKOV/AFP/Getty Images)

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să-şi ţină faimoasa paradă care marchează 75 de ani de la victoria sovietică în cel de-al doilea război mondial, în condiţiile în care ţara a stabilizat focarul de coronavirus.

Putin a amânat parada din 9 mai, care sărbătoreşte Ziua Victoriei, din cauza răspândirii rapide a virusului Wuhan în Rusia, anunţând că va avea loc mai târziu anul acesta.

Numărul cazurilor noi a rămas constant la mai puţin de 10.000 în ultimele zile, iar autorităţile au început să relaxeze măsurile restrictive în ceea ce priveşte mişcarea în unele zone ale ţării.

„Ordon începerea pregătirilor pentru parada militară ... la Moscova şi în alte oraşe. O vom ţine pe 24 iunie", a declarat Putin marţi, referindu-se la curba aplatizată a numărului de îmbolnăviri produse de virusul Wuhan.

Data coincide cu parada victoriei de la Moscova din 1945, a subliniat Putin într-o emisiune televizată, alături de ministrul Apărării, Serghei Şoigu.

Şoigu i-a spus lui Putin că 5.500 de militari ruşi s-au infectat cu Covid-19 din martie, iar 3.500 s-au recuperat de atunci. Ministrul Apărării a declarat că vârful focarului din armata rusă a fost la sfârşitul lunii aprilie şi este de aşteptat ca situaţia să intre într-o „fază controlabilă” în iunie.

Rusia a confirmat marţi 8.915 de noi infecţii cu coronavirus, ceea ce a adus numărul oficial al cazurilor la 362.342.

Deşi este una dintre ţările agresoare care a generat cel de-al doilea Război Mondial, Rusia comemorează victoria Uniunii Sovietice asupra naziştilor în fiecare an pe 9 mai, cu o paradă militară impozantă, în cadrul căreia defilează mii de militari însoţiţi de tehnică de luptă în Piaţa Roşie.

Parada din acest an ar fi trebuit să fie un show major de forţă pentru Putin, liderii mondiali şi veteranii din toată Rusia fiind invitaţi să urmărească şi să participe la evenimente înainte de a fi amânată.

Potrivit MoscowTimes, Putin a adăugat că Regimentul Nemuritor - în care participanţii defilează cu portretele rudelor care au luptat în al doilea război mondial - va avea loc pe 26 iulie, dacă nu vor exista riscuri pentru sănătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe