China - nou focar în nord est. 100 de milioane de oameni în carantină

Epidemie de coronavirus în China
Epidemie de coronavirus în China (HECTOR RETAMAL/AFP VIA GETTY IMAGES)

Oficialii chinezi au impus restricţii de carantină în două oraşe din provincia Jilin, în nord-estul Chinei. Jilin face parte dintr-o regiune mai mare situată în Dongbei, cu peste 100 de milioane de locuitori. Autorităţile din domeniul sănătăţii au ridicat nivelul de ameninţare al pandemiei în zonă.

Aproximativ 40.000 de rezidenţi din oraşele Jilin şi Shulan au fost testaţi pentru coronavirus, după ce oficialii au fost alertaţi în legătură cu un posibil nou focar.

În Jilin, autorităţile au oprit toate legăturile de transport majore către şi dinspre oraşele vecine până la o notificare ulterioară.

În Shulan, toate satele şi campusurile rezidenţiale au fost sigilate după un focar similar de cazuri COVID-19 săptămâna trecută.

Oraşul a pus în carantină 8.000 de rezidenţi după ce au fost depistate 18 cazuri în 7 mai.

Locuitorilor li se permite să părăsească locuinţele doar pentru motive esenţiale într-un interval de două ore, în fiecare zi.

Şcolile, localurile publice şi transportul public au fost obligate să închidă.

În ultimele 24 de ore, autoritatea medicală locală a raportat cinci noi cazuri confirmate de COVID-19 în Jilin, situat aproape de graniţele estice cu Rusia şi Coreea de Nord.

Statisticile cazurilor de virus Wuhan publicate de regimul comunist sunt false.

Luni, Comisia Naţională de Sănătate (NHC) a declarat că există şase noi cazuri de virus Wuhan în China, inclusiv unul în Wuhan, oraşul care se crede că este originea bolii.

NHC a declarat că trei dintre cele şase noi cazuri au fost importate, etichetă prin care regimul încearcă să demonstreze chinezilor că deţine controlul focarelor de virus Wuhan.

China continuă să fie în centrul unei furtuni la nivel mondial, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat că va opri definitiv finanţarea pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Donald Trump a suspendat contribuţiile SUA la OMS luna trecută şi a acuzat organizaţia de promovarea politicii „dezinformării” a regimului comunist chinez cu privire la coronavirus - lucru pe care OMS şi China îl neagă.

Trump a declarat într-o scrisoare adresată directorului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, că singura cale de urmat pentru OMS este ca aceasta să demonstreze independenţa faţă de China.

Preşedintele SUA a afirmat: „Dacă OMS nu se angajează să se îmbunătăţească substanţial în următoarele 30 de zile, îngheţarea temporară a finanţării Statelor Unite pentru OMS va fi permanentă şi voi reconsidera calitatea noastră de membru”.

În 2019, SUA au contribuit cu peste 400 de milioane USD la finanţarea OMS sau aproximativ 15 la sută din bugetul agenţiei, lovită de numeroase scandaluri de corupţie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Zhao Lijian, a declarat: „Scrisoarea deschisă a conducerii SUA este plină de sugestii, presupuneri şi speculaţii şi încearcă să inducă în eroare publicul prin această metodă, pentru a atinge obiectivul de a înfrânge şi calomnia eforturile Chinei în prevenirea epidemiei şi aruncarea responsabilităţii pentru propria incompetenţă în tratarea epidemiei”.

În primele faze ale focarului, regimul comunist chinez a arestat jurnaliştii, medicii şi cetăţenii care avertizau despre existenţa unui focar de pneumonie atipică în Wuhan, iar apoi a impus carantina internă, dar a permis zborurile aeriene în exteriorul Chinei, în special spre Iran, Marea Britanie şi SUA, răspândind virusul, iar OMS a afirmat că acesta nu se transmite de la om la om şi că fluxurile de călători din China trebuie menţinute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe