Şeful diplomaţiei chineze: "Problemele globalizării trebuie rezolvate cu mai multă globalizare"

Trâmbiţele sună era guvernului mondial
Steagul Partidului Comunist Chinez, caricatură publicată în ziarul Jyllands-Posten. China a criticat vehement publicaţia pentru lezarea imaginii Partidului-stat (Jyllands-Posten / Niels Bo Bojesen)
A.P.
26.05.2020

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a cerut duminică, 24 mai, comunităţii internaţionale să sprijine guvernanţa globală şi globalizarea, având în vedere pandemia virusului Wuhan în curs de desfăşurare.

„Globalizarea, multilateralismul şi guvernanţa globală ar trebui să fie promovate şi optimizate în perioada de după pandemia COVID-19”, a spus Wang, citat de presa chineză controlată de partidul-stat.

Un fapt extrem de rar, Wang a admis că globalizarea creează "unele probleme", inclusiv dezvoltarea „dezechilibrată” la scară mondială.

Cu toate acestea, diplomatul şef al celei mai mari puteri comuniste a oferit o soluţie inedită pentru aceste "probleme".

„Trebuie să atenuăm problemele de dezvoltare regională dezechilibrată şi inegalitatea creată de globalizare, dar problema globalizării trebuie rezolvată odată folosind globalizarea”, a afirmat Wang. „Cea mai importantă lecţie care poate fi învăţată din pandemie este că viaţa şi sănătatea oamenilor sunt strâns legate între ele şi că toate ţările coexistă în acelaşi loc global.”

Observaţiile lui Wang fac parte dintr-o campanie mai mare a Partidului Comunist Chinez de a diminua puterea guvernelor şi a extinde controlul organizaţiilor de conducere internaţionale, în special a celor pe care le controlează partidul-stat, precum Naţiunile Unite.

Dictatorul chinez Xi Jinping a făcut multiple observaţii în ultimele două luni, cerând lumii să dezvolte centre globale de sănătate publică - să fie stabilite în China - şi să sprijine controlul centralizat chinez asupra lanţurilor globale de aprovizionare.

Xi Jinping a menţionat în permanenţă extinderea guvernării globale în timpul adresărilor publice din ultima perioadă.

„Fie că este vorba de guvernare internă sau guvernare globală, trebuie să avem ca obiectiv sentimentul de împlinire al oamenilor şi să oferim în continuare încredere şi aşteptări de stabilitate oamenilor”, a spus Xi Jinping după întâlnirea cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, în aprilie 2018. „Trebuie să continuăm să facem eforturi pentru a îmbunătăţi guvernanţa globală pentru a face faţă acestei provocări.”

La summitul BRICS din acel an - BRICS este o coaliţie economică formată de China, Brazilia, India, Africa de Sud şi Rusia - liderul comuniştilor chinezi a anunţat că „în următorul deceniu se va observa o redimensionare profundă a sistemului de guvernare globală”.

Mai recent, Xi Jinping a promis că va extinde controlul Chinei asupra lanţurilor globale de aprovizionare şi a capacităţii sale de producţie în domeniile farmaceutice, pentru a ajuta lumea să lupte împotriva pandemiei pe care China a creat-o. În cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii, săptămâna trecută, Xi Jinping a anunţat că regimul comunist pe care îl patronează va dezvolta un vaccin împotriva coronavirusului chinez şi îl va oferi gratuit, descurajând efectiv companiile farmaceutice din lume să efectueze cercetări concurente.

Xi Jinping a anunţat, de asemenea, că Beijing va construi undepozit şi un hub de răspuns umanitar global în China, care ar stoca echipamente medicale pentru a le distribui mai eficient în întreaga lume în cazul unei viitoare pandemii.

Suveranitate doar pentru Beijing

Deşi a respins îngrijorarea că tendinţele de globalizare slăbesc suveranitatea naţională, duminică, Wang a insistat, de asemenea, în apărarea suveranităţii Chinei, inclusiv asupra teritoriilor asupra cărora nu are suveranitate legală, precum în Marea Chinei de Sud.

"China va fi mai fermă în ambiţiile sale şi va lua măsuri mult mai puternice pentru a-şi proteja suveranitatea naţională, interesele de securitate şi dezvoltare şi va împiedica hotărât amestecul forţelor externe în afacerile sale interne", a spus Wang, referindu-se la ceea ce publicaţia oficială al Partidului Comunist, Cotidianul Poporului, a descris drept „obiective ale diplomaţiei chineze în 2020”.

China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, inclusiv teritoriul care aparţine, conform legii, Filipinelor, Vietnamului, regatului Brunei, Taiwanului şi Malaeziei. O hotărâre din 2016 a Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga a declarat că revendicările Beijingului sunt ilegale, dar Partidul Comunist Chinez a ignorat această hotărâre. Săptămâna trecută, imagini din satelit au relevat că Armata de Eliberare a Poporului a inundat reciful Fiery Cross cu o flotilă de avioane de luptă. Fiery Cross este un teritoriu filipinez pe care China şi l-a adjudecat şi l-a transformat în bază militară.

Deşi tensiunile generate de agresivitatea Chinei în regiune sunt tot mai evidente, diplomatul şef al Partidului Comunist a afirmat că situaţia din Marea Chinei de Sud este „mai stabilă şi mai bună”.

De asemenea, Wang a apărat „suveranitatea” chineză în faţa unui număr tot mai mare de procese împotriva statului chinez din întreaga lume, inclusiv în ţări precum Statele Unite, Egipt, Nigeria şi Italia.

Cel puţin unul dintre procesele americane, intentat de statul Missouri, identifică în mod specific Partidul Comunist Chinez ca pârât. Senatorul republican Josh Hawley (Missouri) a propus, de asemenea, o lege care să permită o excepţie de la legea imunităţii suverane - care împiedică procesele împotriva statelor - în cazurile privitoare la victime ale pandemiei virusului Wuhan.

"Beijingul nu va accepta procesele din alte ţări cu privire la pierderi cauzate de COVID-19, iar astfel de încercări de a încălca suveranitatea şi demnitatea Chinei sunt sortite eşecului", a avertizat Wang.

Documente oficiale ale autorităţilor chineze obţinute de presă arată că regimul era la curent cu explozia cazurilor de virus Wuhan încă din noiembrie 2019, dar a aşteptat până la sfârşitul lunii ianuarie pentru a alerta lumea în legătură cu focarul care se dezvoltă în oraşul Wuhan. În momentul în care au fost permise ştiri despre epidemie, cinci milioane de oameni plecaseră din Wuhan pentru vacanţa de Anul Nou, potrivit unei declaraţii a primarului oraşului, Zhou Xianwang. De asemenea, oficialii chinezi au recunoscut de curând că au distrus probe de virus, făcând imposibilă studierea şi urmărirea evoluţiei agentului patogen în China - dar mai ales în străinătate - în primele etape ale pandemiei.

În plus faţă de „salvgardarea” suveranităţii Chinei, Wang a subliniat că printre obiectivele sale se află salvgardarea mai multor realităţi economice care asigură dominaţia Chinei asupra comerţului mondial. „Wang a spus că ţara se va strădui să menţină stabilitatea lanţurilor industriale globale, promovarea liberalizării şi facilitării comerţului pentru a contracara presiunea descendentă asupra economiei mondiale".

Observaţiile lui Wang sugerează o extindere a promisiunii făcute de liderul comunist Xi Jinping în martie care afirma că Beijingul va continua să controleze producţia globală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor