PAS: Scandalul alimentelor alterate în grădiniţe, spectacol mediatic pentru schimbarea actorilor

PAS afirmă că acţiunile guvernării de la Chişinău privind alimentarea copiilor din instituţiile de învăţământ preşcolar cu produse alterate, a fost doar un spectacol mediatic, pericolul reanimării schemelor corupte persistând în continuare.
Copii mâncând la şcoală
Copii mâncând la şcoală (theconversation.com)

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) susţine că sistemul corupt promovat şi „alimentat” de actuala guvernare de la Chişinău a ajuns să atenteze la siguranţa şi sănătatea copiilor din instituţiile de învăţământ preşcolar din R. Moldova. Deşi instituţiile statului, controlate de oficiali (Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratură), au prezentat un spectacol mediatic cu descinderi şi reţineri la pachet ale unor funcţionari şi oameni de afaceri, iar parlamentul a mai creat o comisie parlamentară pentru ”a elucida circumstanţele şi a găsi soluţii”, pericolul perpetuării şi reanimării schemelor corupte, deja cu alţi actori, rămâne actual.

“O dovadă în plus a faptului că acţiunile autorităţilor nu au fost decât un spectacol sunt interceptările telefonice care, odată ajunse în spaţiul public, îşi pierd valoarea juridică, deşi ar fi trebuit să fie probe în dosar. Iar cei vinovaţi, după cum ne-am obişnuit deja, au fost ”pedepsiţi” cu arest la domiciliu, unde au suportat, probabil, grele mustrări de conştiinţă”, se menţionează în comunicatul de presă al formaţiunii politice.

Scandalul alimentelor alterate a fost creat din cu totul alte scopuri decât rezolvarea problemei. În urma discuţiilor cu părinţii copiilor dar şi a analizei documentelor parvenite de la cadrele didactice din instituţiile de învăţământ preşcolar din Chişinău, PAS constată o degradare profundă a subdiviziunilor primăriei municipiului Chişinău responsabile de buna alimentare a copiilor din instituţiile de învăţământ preşcolar, în special a Direcţiei Generale Educaţie Tineret şi Sport (DETS) şi a Direcţiilor de Sector, responsabile de organizarea şi desfăşurarea achiziţiilor publice pentru livrarea produselor alimentare în instituţiile de învăţământ preşcolar subordonate.

Deşi unii manageri ai instituţiilor de învăţământ preşcolar au sesizat, în mod constant, DETS de sector despre încălcările sistematice comise de unii agenţi economici contractaţi pentru livrarea produselor alimentare, reacţia autorităţilor se reducea doar la constatarea faptelor şi expedierea scrisorilor de avertizare în adresa agenţilor economici.

Potrivit sursei citate, pe parcursul anului 2015, din 30 de scrisori de atenţionare, expediate agenţilor economici de DETS Botanica, 23 au vizat agentul economic ”Sanex Comerţ”, iar în 2016, din 20 de scrisori expediate, 17 au vizat aceeaşi companie. Cazuri similare au fost şi în sectoarele Ciocana - 6 cazuri, Rîşcani - 12 cazuri şi Centru - 18 cazuri.

Analizând experienţa de organizare în activitatea de alimentare a elevilor din instituţiile preuniversitare din municipiul Chişinău, PAS propune alimentărea instituţiilor de învăţământ preşcolar prin intermediul Întreprinderilor de stat de alimentaţie publică responsabile de alimentarea elevilor (cunoscute sub denumirea de Combinatele Şcolăreşti), ceea ce va permite micşorarea costurilor de achiziţii cu aproximativ 10-15%, ca urmare a creşterii volumului alimentelor contractate, precum şi majorarea salariilor bucătarilor şi ajutorilor de bucătari etc.

Pentru realizarea soluţiilor propuse sunt însă necesare modificări ale legislaţiei în vigoare pentru definitivarea statutului juridic al combinatelor şcolăreşti, trecerea bucătarilor din cadrul instituţiilor de învăţământ preşcolar în subordinea combinatelor şcolăreşti, modificarea legii achiziţiilor publice şi crearea unui program municipal care ar viza repararea şi dotarea blocurilor alimentare din cadrul instituţiilor preşcolare.

Menţionăm că potrivit şefului Direcţiei sănătate a primăriei Chişinău, Mihai Moldovanu, în adresa instituţiei continuă să parvină plângeri din partea părinţilor nemulţumiţi de calitatea alimentaţiei în şcolile primare, gimnazii şi licee, care cer evaluarea întreprinderilor responsabile de alimentaţia în instituţiile de învăţământ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe