Virusul Wuhan. Numărul cazurilor italiene creşte cu 42% peste noapte, 34 de decese. Coreea de Sud are 3700 de cazuri în total

China, lovită de epidemia de virus Wuhan
China, lovită de epidemia de virus Wuhan (Kevin Frayer/Getty Images)

  • Italia raportează un salt de 42% în cazuri în ultimele 24 de ore, ajungând la aproape 1.700. Numărul de decese al Italiei - 34.
  • Coreea de Sud raportează peste 3.700 cazuri, după ce ieri a notat 580 de cazuri noi (aproape cât a raportat China astăzi).
  • Coreea de Sud confirmă a 18-a victimă, procurorii îl învinuiesc de omor pe fondatorul bisericii la epicentrul focarului.
  • Juventus plasează în carantină echipa U23.
  • Numărul morţilor din Iran atinge 54, Trump oferă ajutor.
  • Tailanda, Australia raportează primele decese.
  • Numărul cazurilor din Spania a ajuns la 73, în Franţa 100.
  • Un om de ştiinţă independent spune că este posibilă răspândirea "sub radar" în statul american Washington de şase săptămâni, sute de persoane pot fi infectate.
  • Luxemburg raportează primele cazuri, spune că este legat de Italia.
  • Cazurile din Marea Britanie se ridică la 35, 12 cazuri noi.
  • Rhode Island anunţă un caz „prezumtiv”; pacientul a vizitat recent Italia.
  • 6 persoane testate în NYC pentru coronavirus
  • Secretarul britanic în domeniul sănătăţii spune că blocările în stil chinezesc sunt „o opţiune”.
  • Societatea Americană de Fizică anulează o conferinţă ştiinţifică majoră.


Duminică, Spania a confirmat 79 de cazuri, potrivit lui Fernando Simon, şeful Centrului de Coordonare a Urgenţelor şi Alertelor în Sănătate. El a adăugat că 90% din cazuri au fost importate sau legate de cazuri importate.

În Franţa, care a raportat 100 de cazuri, Muzeul Luvru a fost închis duminică şi a spus că va rămâne închis, deoarece angajaţii nu doresc să lucreze din cauza riscului de a contracta virusul Wuhan, deoarece milioane de persoane vizitează muzeul, relatează AP.

Luxemburg a raportat primul său caz, un călător care s-a întors recent din Italia. Ministrul Sănătăţii, Paulette Lenert, a declarat reporterilor că pacientul este un bărbat de 40 de ani, potrivit Al Jazeera.

Brazilia confirmă al doilea caz; autorităţile internaţionale din domeniul sănătăţii au subliniat că Africa a raportat doar 3 cazuri până în prezent, unul în Egipt, unul în Algeria şi unul în Nigeria, este un miracol, chiar dacă nigerienii au identificat 100 de persoane care ar fi putut intra în contact cu persoana bolnavă, după cum relatează France 24.

În timp ce Italia rămâne epicentrul necontestat al focarului în Europa, încă 12 persoane au avut rezultat pozitiv teste în Marea Britanie, inclusiv al doilea caz al unei persoane care se crede că a contractat virusul în ţară, ridicând numărul total la 35. Oficialii încearcă să urmărească un bărbat în vârstă de 35 de ani din Shenzhen, care ar fi lucrat la Bristol, relatează The Guardian.

În Iran, oficialii au declarat că numărul total al cazurilor confirmate a urcat la 978, cu 54 de decese, la doar câteva zile după ce oficialii guvernamentali au negat rapoartele că 50 persoane ar fi murit în oraşul Qom. Recent, BBC a raportat că adevăratul număr al deceselor depăşise deja 200.

Poate că cea mai şocantă ştire din Italia, duminică, a fost că Juventus Torino şi-a plasat în carantină întreaga echipă sub 23 de ani, după ce 3 jucători dintr-o echipă adversă şi antrenorul lor au avut rezultat pozitiv. Echipa a anulat şi antrenamentele şi meciurile.

Preşedintele Trump a emis avertismente „no-travel” care vizează „zonele fierbinţi” din Italia şi Coreea de Sud. În Italia, o alertă de nivel 4 emisă de autorităţi afectează provinciile Lombardia şi Veneto, unde „transmiterea comunitară” a fost deja confirmată.

În Coreea de Sud, epidemia afectează deja masiv oraşul Daegu. În Europa, Franţa şi Elveţia au interzis întâlnirile mari de 5.000 de persoane şi au anulat toate evenimentele sportive. Jocurile, evenimentele şi conferinţele din întreaga lume au fost anulate, deoarece companiile aeriene continuă să reducă rutele, accentul căzând pe Italia şi Coreea de Sud.

În Coreea de Sud, Samsung a anunţat că un lucrător la fabrica sa de smartphone-uri din Gumi a contractat virusul. Ritmul cazurilor recent confirmate în Coreea de Sud este atât de rapid, încât devine dificil de ţinut pasul cu ştirile: Numărul cazurilor confirmate la nivel mondial a ajuns la aproape 87.000, cu peste 7.000 de cazuri noi în afara Chinei continentale.

Virusul Wuhan a fost detectat acum în cel puţin 60 de ţări şi / sau teritorii.

Coreea de Sud rămâne cel mai mare focar exceptând China, cu mai mult de jumătate din toate cazurile în afara Chinei.

Duminică după-amiază, la Roma, autorităţile italiene din domeniul sănătăţii au raportat 1.128 de noi cazuri, în timp ce numărul morţilor a urcat la 29, potrivit Al Jazeera.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură