BBC susţine că Iranul minte cu privire la numărul victimelor virusului Wuhan - ar fi 210 nu 34

Puncte de control ale epidemiei de virus Wuhan
Puncte de control ale epidemiei de virus Wuhan (Kevin Frayer/Getty Images)

Având în vedere istoria de dezinformare a regimului iranian, care a minţit publicul mai mulţi ani - ultima oară chiar la începutul anului, când a doborât un avion lângă Teheran - în momentul în care, zilele trecute, un parlamentar iranian a menţionat cifra de 50 de morţi ca urmare a infecţiei cu virus Wuhan în oraşul Qom, raportul, deşi repudiat de guvern şi imposibil de verificat, a fost luat în considerare de mass media.

Autorităţile au răspuns susţinând că parlamentarul nu avea cum să dovedească dacă victimele muriseră din cauza infecţiei cu virus sau din altă cauză.

Acum, o echipă de jurnalişti care lucrează pentru BBC Persia (despre existenţa căreia nu se prea ştia până acum) au afirmat că Iranul ar avea cel puţin 210 decese legate de virusul Wuhan, după ce au intervievat cadre medicale care muncesc în zeci de spitale din ţară.

Materialul BBC este scris în Farsi, aparent având rolul de a alerta populaţia iraniană.

Secretarul de stat Mike Pompeo a afirmat săptămâna aceasta că Iranul ascunde dimensiunile reale ale epidemiei şi victimelor şi a oferit sprijin logistic Republicii Islamice, care a refuzat propunerea.

Oraşele din Iran au anulat rugăciunile de vineri din această săptămână, un lucru extrem de rar, ridicând semne de întrebare în legătură cu dimensiunea reală a epidemiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe