Vizita liderului comunist chinez Xi Jinping în Japonia, amânată până în toamnă [Sankei]

 
Xi Jinping soseşte la ceremonia de deschidere a summit-ului pentru cooperare dintre China şi Africa.
  Xi Jinping soseşte la ceremonia de deschidere a summit-ului pentru cooperare dintre China şi Africa. (Foto: Lintao Zhang/Getty Images Pool/AP/dpa - Epoch Times Germania)

O evoluţie mai puţin aşteptată a fost înregistrată sâmbătă, când atât Japonia cât şi China au anunţat că se gândesc să amâne vizita de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping în Japonia, planificată iniţial pentru începutul lunii aprilie, a transmis duminică publicaţia Sankei.

Amânarea are loc pe fondul intensificării problemelor legate de evoluţia epidemiei cauzate de virusul Wuhan atât în Asia cât şi în Europa.

Citând surse diplomatice din ambele ţări, Sankei a raportat că vizita va fi probabil amânată până în toamnă sau mai târziu.

Cu o zi în urmă, premierul japonez Shinzo Abe a declarat într-o conferinţă de presă că pregătirile pentru vizita lui Xi Jingping se desfăşurau conform planului.

Deşi este neclar ce anume a determinat schimbarea planurilor, epidemia din China nu pare să scadă în intensitate, statisticile publicate de regimul comunist sâmbătă nu arată diminuarea substanţială a focarului.

Japonia este şi ea una dintre ţările afectate în Asia, fiind a doua ţară din lume care a raportat cazuri.

De asemenea, nu este clar de ce amânarea nu prevede un termen pentru următoarea vizită a lui Xi Jinping în Japonia.