OMS, despre epidemia cu virus Wuhan: "Nicio ţară nu va fi cruţată"

.
. (PETER PARKS/AFP via Getty Images)

Nicio ţară nu ar trebui să facă „greşeala fatală” de a presupune că va fi scutită de epidemia de coronavirus, a declarat, joi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Avertismentul de joi survine după cel puţin o lună jumătate - de la data de 31 decembrie, când OMS a primit notificarea din partea Chinei, până la jumătatea lunii februarie - perioadă în care OMS nu a făcut nimic pentru a stăvili răspândirea virusului Wuhan în afara Chinei, mergând până acolo încât directorul a cerut menţinerea fluxului de călători şi mărfuri într-o perioadă în care devenise evident că Beijingul nu poate controla situaţia.

Cum rata noilor infecţii raportate în întreaga lume o depăşeşte pe cea raportată de regimul comunist chinez (ale cărui statistici sunt extrem de controversate), directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, este acum de părere că inclusiv ţările bogate ar trebui să se pregătească pentru "surprize".

„Nicio ţară nu ar trebui să presupună că nu va avea cazuri, asta ar fi o greşeală fatală, literalmente”, a precizat Tedros, arătând către Italia, unde autorităţile au spus că alte trei persoane au murit, aducând numărul victimelor bolii la 17.

Cazurile confirmate numără acum 650 de persoane.

Pe lângă stocarea de materiale medicale, guvernele au ordonat închiderea şcolilor şi anularea întrunirilor mari, inclusiv evenimente sportive, pentru a încerca să oprească răspândirea bolii care a apărut în China în urmă cu mai bine de două luni.

Şeful programului de urgenţă al OMS, dr. Mike Ryan, a declarat că au avut loc discuţii cu organizatorii cu privire la soarta Olimpiadei 2020, programată pentru iulie la Tokyo, deşi nu este aşteptată nicio decizie deocamdată.

Anularea sau relocarea Jocurilor ar fi o lovitură grea pentru Japonia, care a spus că va închide întregul său sistem şcolar pentru o lună, în încercarea de a preveni răspândirea virusului.

China raportează aproape 80.000 de infecţii şi peste 2.700 de decese, conform cifrelor OMS, pe care cei mai numeroşi virusologi le contestă.

Virusul Wuhan s-a răspândit în alte 44 de ţări, unde au fost raportate aproximativ 3.500 de cazuri şi 54 de decese.