Virusul Wuhan explodează - creştere cu 800% în patru zile în Coreea de Sud

Rata de răspândire a virusului creşte exponenţial, ridicând mai multe întrebări despre veridicitatea statisticilor chineze
Coronavirusul din Wuhan sperie Coreea de Sud printr-o creştere exponenţială
Coronavirusul din Wuhan sperie Coreea de Sud printr-o creştere exponenţială (Anadolu Agency via Getty Images)

Sâmbătă, Coreea de Sud a raportat 229 de cazuri noi de coronavirus, marcând cel mai mare salt înregistrat într-o singură zi în ţară.

Saltul marchează o creştere de peste 800% a numărului cazurilor confirmate cu patru zile înainte, pe 19 februarie numărul total al cazurilor din Coreea de Sud fiind 51.

Dintre cele 229 de cazuri noi, 200 sunt legate de o biserică din Daegu şi de un spital din judeţul Cheongdo, din apropiere. Regiunea a devenit cel mai recent front al luptei împotriva virusului Wuhan, cunoscut sub numele de COVID-19.

Daegu este al patrulea oraş al ţării, cu o populaţie de 2,5 milioane de locuitori. Administraţia centrală a Coreei de Sud a declarat Daegu şi regiunea înconjurătoare „zonă specială de gestionare” şi îşi concentrează sprijinul pentru regiune pentru a uşura deficitul de paturi de spital, personal medical şi echipament.

Dintre noile cazuri, 95 sunt legate de Spitalul Daenam din Cheongdo, unde Coreea de Sud a înregistrat şi primul deces cauzat de virus, potrivit Centrului Coreean pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (KCDC).

Vice-ministrul Sănătăţii, Kim Gang-lip, a declarat sâmbătă dimineaţa că focarul a intrat într-o nouă fază, gravă, dar şi-a exprimat totuşi speranţa că poate fi restrâns la Daegu şi împrejurimi, a informat The Associated Press.

În Coreea de Sud au fost raportate 20 de cazuri noi miercuri, 53 joi şi 100 vineri.

Aproximativ 231 de cazuri au fost depistate într-o singură casă de cult, o filială din Daegu a Bisericii Shincheonji, a raportat Yonhap News, citând KCDC. O femeie în vârstă de 61 de ani, cunoscută sub numele de „Pacientul 31”, a participat la două slujbe la această biserică înainte de a fi testată pozitiv la virus.

KCDC a descris focarul de acolo ca un „incident de super-răspândire”. Toate cele 74 de lăcaşuri de cult ale Bisericii Shincheonji au fost închise. KCDC a spus că aproximativ 9.336 de membri aparţinând bisericii Shincheonji au fost puşi în carantină.

Dintre aceştia, aproximativ 540 prezentau tuse şi alte simptome. Între timp, aproximativ 17 pacienţi cu coronavirus de la spitalul Cheongdo erau în stare critică, a spus el.

Opt sute de şcoli din zona Daegu care urmau să înceapă pe 2 martie au amânat începerea cursurilor cu o săptămână.

Coreea de Sud a raportat, vineri, cel de-al doilea deces cauzat de coronavirus, precum şi primele trei cazuri în armată, care numără 600.000 de militari.

Cazurile militare implică un marinar de pe insula Jeju şi un ofiţer de armată din provincia Chungcheong de Nord, care au vizitat amândoi recent Daegu, potrivit oficialilor.

Al treilea caz a implicat un ofiţer al forţelor aeriene cu sediul în Daegu, dar care a călătorit recent în centrul ţării la un sediu militar. Evoluţia a generat plasarea în carantină a unui număr de aproximativ 80 de militari.