Virusul din China - Rusia începe să monitorizeze turiştii chinezi pe aeroporturi

Imagine microscopică a coronavirus.
Imagine microscopică a coronavirus. (CDC / Getty Images)
Andrei Popescu
21.01.2020

Aeroporturile ruse au intensificat screeningul călătorilor care sosesc din China pentru a încerca să identifice persoanele infectate cu noul coronavirus care a declanşat o epidemie misterioasă în oraşul Wuhan, au declarat marţi oficiali ai aviaţiei comerciale.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că focarul de coronavirus, despre care primarul oraşului chinez Wuhan spune că a ucis şase persoane, este probabil să se răspândească.

În Rusia, cel puţin patru aeroporturi - Seremetievo şi Vnukovo din Moscova, precum şi aeroporturile din Ekaterinburg şi Irkuţk - au introdus măsuri de screening pentru a încerca identificarea pasagerilor cu febră, au declarat oficialii ruşi.

Virusul este considerat o ameninţare pentru Rusia, a declarat ministrul adjunct al Sănătăţii, Serghei Kraevoi, citat de agenţia de ştiri RIA.

Rospotrebnadzor, autoritatea de reglementare a sănătăţii consumatorilor din Rusia, i-a sfătuit pe turiştii ruşi care plănuiesc să meargă în China să se abţină de la vizitarea oraşului Wuhan şi să se îndepărteze de grădinile zoologice şi de pieţele care vând animale şi fructe de mare.

Autoritatea de reglementare a declarat că nu poate exclude posibilitatea răspândirii infecţiei în Rusia, dar a evaluat riscul unui focar răspândit în Rusia la nivel scăzut, a informat agenţia Interfax.

De asemenea, oficialii ruşi au menţionat că a fost dezvoltat un sistem de testare pentru a diagnostica noul coronavirus în Rusia şi că laboratoarele vor începe să îl primească până la sfârşitul săptămânii.

Peste 1,5 milioane de cetăţeni chinezi vizitează Rusia în fiecare an, potrivit Rospotrebnadzor.

China a transmis ştiri despre epidemie la începutul lunii ianuarie, însă cifrele oficiale mici ale numărului de îmbolnăviri au fost contestate la sfârşitul săptămânii trecute de epidemiologi occidentali.

Luni, regimul comunist chinez a admis, după 4 săptămâni de negări, că boala - care afectează în principal plămânii - este transmisibilă prin contact interuman.

Beijing-ul a admis şi că există focare în mai multe oraşe din China, ridicând temeri legate de capacitatea autorităţilor de a controla răspândirea bolii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor