China: maladie misterioasă loveşte înainte de Anul Nou chinezesc. O serie de spitale intră în carantină

Hong Kong-ul ridică nivelul de alertă al spitalelor
.
. (Photos.com)

Autorităţile din Hong Kong au activat sâmbătă o alertă privind o „ameninţare gravă”, din cauza unei epidemii respiratorii misterioase asemănătoare celei de SARS, care începe să se răspândească în China centrală, potrivit AP.

Oficial doar 44 de persoane au fost internate la spital cu simptome cauzate de un virus neidentificat. Unsprezece dintre ele în stare gravă, au declarat autorităţile din Wuhan, care au pus sub observaţie 121 de persoane aflate în contact strâns cu persoanele infectate.

Între timp, au fost raportate cinci cazuri în Shanghai - aproximativ 750 km nord de Hong Kong.

Un oficial al guvernului provinciei Wuhan a declarat pentru publicaţia South Morning China Post că soţia sa, o asistentă medicală din departamentul de boli infecţioase de la Spitalul Central, nu a putut să meargă acasă în ultimele câteva zile, deoarece secţia a fost „blocată”.

„Copiii mei şi eu încă o putem suna pe mobil”, a spus el, adăugând „[Dar] suntem foarte îngrijoraţi pentru ea, deşi ne spune că totul este în regulă”.

Au fost raportate cinci cazuri posibile de pneumonie virală care a infectat cel puţin 44 de persoane în Wuhan, oraş aflat la vest de Shanghai, la aproximativ 900 de kilometri la nord de Hong Kong.

Focarul apărut luna trecută a reînviat amintirile legate de epidemia de SARS care a bântuit China în 2002-2003. Epidemia de SARS - Sindromul Respirator Acut Sever, extrem de letal, cauzat de un virus care se răspândea prin aer - a fost ascunsă, iniţial, de autorităţile comuniste, iar ştirile despre focarele de infecţie au apărut după câteva luni de la izbucnirea acestora, la presiunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Datele oficiale despre numărul victimelor epidemiei de SARS sunt de câteva sute, însă, pentru a ascunde responsabilitatea pentru muşamalizarea epidemiei, care avea consecinţe internaţionale, Biroul Permanent al Comitetului Central al Partidului Comunist a luat hotărârea să ascundă adevăratele dimensiuni ale pandemiei şi a publicat cifre cu mult reduse.

SARS a ajuns până în Canada, SUA şi Germania unde a făcut, de asemenea, victime, inclusiv printre echipele de medici.

Cel mai frecvent simptom al noii boli este febra, respiraţia superficială şi infecţiile pulmonare. Metoda de transmitere / infecţie nu este cunoscută. Anchetele au exclus gripa aviară şi gripa comună, precum şi infecţia cu adenovirus şi alte boli respiratorii comune. Alte teste de laborator sunt în desfăşurare, conform unui comunicat al Comisiei municipale de sănătate din Wuhan.

Nivelul de „alertă gravă” din Hong Kong este gradul al doilea ca gravitate pe scara noului sistem de trei niveluri, destinat să răspundă la boli infecţioase de origine necunoscută.

Vineri, departamentul de sănătate al oraşului a activat un sistem de imagistică termică pe aeroportul din Hong Kong pentru a verifica temperatura corporală a pasagerilor care sosesc, în timp ce personalului staţiei de cale ferată de mare viteză West Kowloon care face legătura între Hong Kong şi continent i s-a ordonat să efectueze scanări ale temperaturii corporale a pasagerilor.

În timpul unei vizite efectuate vineri în gara centrului financiar, liderul oraşului, Carrie Lam, a îndemnat călătorii să pună măşti chirurgicale şi să solicite asistenţă medicală imediată.

Potrivit profesorului universitar dr. Emily Chan Ying-yang, de la Oxford care vizitează Universitatea din Hong Kong, creşterea bruscă a cazurilor necunoscute din Wuhan nu este „alarmantă”, dar ridică temeri privind apariţia unei eventuale noi tulpini.

„Dacă ar fi fost SARS, am avea experienţă în gestionarea crizei”, a declarat ea. „Dar dacă este o tulpină nouă, atunci ar trebui să fim atenţi”.

"Cel mai înfricoşător lucru la SARS este rata mortalităţii şi faptul că tinerii au murit. Nu ştim dacă cazurile grave din Wuhan sunt tineri sau bătrâni."

Potrivit South China Morning Post, Ying-yang spune că este important ca autorităţile să fie transparente cu oamenii, deoarece un număr mare de oameni vor călători în China pentru Anul Nou Lunar la sfârşitul lunii ianuarie.

Focarul a fost semnalat pentru prima dată în piaţa de comerţ cu ridicata a fructelor de mare din Hunan, care vinde şi animale vii, inclusiv păsări şi iepuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe