Vicepreşedintele CJ Argeş, în scandalul EColi: "Este iresponsabilă declaraţia acestui ministru!"

Acuzat de declaraţii iresponsabile în scandalul bebeluşilor infectaţi cu EColi, afirmaţii de natură să ducă la faliment o fabrică de produse lactate din Argeş, ministrul Agriculturii se apără: "poate am salvat astfel viaţa unor copii."
Achim Irimescu(Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale)
Achim Irimescu(Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale) (Florin Chirila/Epoch Times)

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dorin Mărăşoiu, a criticat în termeni duri afirmaţiile ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, referitoare la infectarea cu E.Coli a unor produse de la firma "Lactate Brădet", catalogându-le drept iresponsabile, relatează gândul.info.
Mărăşoiu a acuzat că declaraţiile, de natură a pune o firmă pe butuci, au fost făcute fără o verificare temeinică.

"Este incredibil că ministrul Agriculturii , un ministru care a lucrat în Uniunea Europeană, vine şi, fără să aibă o verificare temeinică, până nu s-a terminat niciun fel de investigaţie, ieşi pe piaţă şi dai numele unei societăţi cu capital românesc. Acea societate are acea fabrică făcută pe fonduri europene , investiţie europeană care cinci ani trebuie să deruleze afacerea respectivă. În condiţiile acestea, cu o astfel de inepţie spusă de la nivelul acela (...) omul acela nu are nicio şansă să îşi mai continue bussinesul. Cine mai plăteşte fondurile europene? Este iresponsabilă declaraţia acestui ministru.", a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dorin Mărăşoiu.

Vicepreşedintele CJ Argeş a reamintit că produsul în care s-a depistat EColi a fost brânză vrac care a fost manipulată până la magazinele respective şi nu se ştie de unde a fost infectată brânza respectivă. Cu toate acestea, acuzaţiile au vizat firma Lactate Brădet din Argeş.

La rândul său, patronul firmei argeşene, Marius Badea, a declarat marţi că închide producţia şi că nu mai crede în reabilitarea unităţii, deşi este posibil ca "ministrul să se fi grăbit să arate" spre firmă.

În ceea ce priveşte declaraţia Ministrului Agriculturii, venită în contextul morţii a trei copii şi îmbolnăvirii altor zeci, Marius Badea a spus că nici măcar incendiul din 2008 nu a reuşit să distrugă fabrica atât de rapid, pe când afirmaţia lui Irimescu a reuşit să o pună la pământ instantaneu.

Fabrica de produse lactate Brădet are 63 de angajaţi, iar cifra de afaceri în 2015 a depăşit 2.500.000 de euro.

Reamintim că Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anunţat, luni, pe fundalul îmbolnăvirii a zeci de copii, că bacteria E.coli a fost depistată în brânza de vaci de la Lactate Brădet din Curtea de Argeş. Declaraţiile lui Irimescu au lovit direct în fabrica argeşeană deşi lotul de brânză proaspătă de vaci depistat de autorităţi cu E-coli a fost produs la unitatea de procesare a laptelui Lactate Brădet în 22 februarie 2016. Or, bebeluşii din Argeş au murit înainte, ultimul dintre ei, cu o săptămână mai devreme de data la care a fost produs respectivul lot de brânză.

Ce spune Irimescu

Criticat că încearcă să facă din fabrica argeşeană un fel de acarul Păun, Irimescu a dar următorul răspuns, printr-o postare pe Facebook:

"Referitor la situaţia rezultată în urma depistării lotului de brânză contaminată cu E-coli, precizez următoarele:
Am dat informaţia în mod absolut transparent. De fapt, ceea ce mi se impută acum este prea marea transparenţă de care am dat dovadă. Poate am greşit, poate nu. Pe de altă parte, informaţia era deja cunoscută în mass media, jurnaliştii necerându-mi decât confirmarea ei. Alte persoane avuseseră deja grijă să o dea, “pe surse” cum se spune, înainte.

Eu o să vă spun cum se vede situaţia de la mine şi de ce am decis să fiu atât de transparent. În primul rând, cred că se face o confuzie imensă între valori. Nu cred că putem pune în balanţă viaţa unor copii cu orice altceva. Nu cred că este un mod corect şi moral a vedea astfel lucrurile. Desigur, nu există dovada legăturii dintre brânza incriminată şi cazurile respective, fiind de datoria Ministerului Sănătăţii să ducă la capăt ancheta.

Însă, din informaţiile pe care le aveam când am ieşit public, rezultă că lotul de brânză de 25 kg de la fabrica respectivă, NU A MAI FOST REGĂSITĂ NICI LA PRODUCĂTOR, NICI LA UNITĂŢILE DE COMERCIALIZARE. Ce înseamnă lucrul acesta? Înseamnă că acea cantitate de brânză SE AFLA ÎN FRIGIDERUL OAMENILOR! Chiar în momentul în care eu făceam declaraţia, această brânză infestată cu E-coli putea face alte victime! Iar oamenii aceia NU ŞTIAU CE AU ÎN FRIGIDER ŞI CE PUTEAU SĂ LE DEA COPIILOR! Sper că nu a fost afectat grav un producător, DAR POATE AM SALVAT ASTFEL VIATA UNOR COPII, şi asta moral îmi dă linişte. În cazul în care ar fi fost afectaţi alţi copii, mi s-ar fi reproşat că am ştiut numele producătorului şi l-am tăinuit.", scrie ministrul pe Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne