Bancheri acuzaţi într-un caz de manipulare a Euribor-ului

Foşti bancheri de rang înalt au fost acuzaţi de implicare într-o schemă de manipulare a unei rate cheie pentru împrumuturile în euro. Dar 6 dintre acuzaţi nu au apărut la tribunal.
Deutsche Bank.
Deutsche Bank. (Sean Gallup / Getty Images)

Un grup de 11 foşti bancheri au fost acuzaţi oficial luni de manipularea Euribor-ului (Euro Interbank Offered Rate) – rata la care o bancă de prim ordin oferă altei bănci de prim ordin depozite în zona euro.

Cazul implică foşti angajaţi ai Deutsche Bank, Barclays şi Societe Generale şi include foşti manageri de nivel mediu sau comercianţi.

Totuşi, jumătate dintre acuzaţi nu s-au prezentat la tribunalul din Londra, doar şase din cei 11 suspecţi apărând la audierea preliminară. O primă audiere a fost programată pentru miercuri, susţine Deutsche Welle.

Avocaţii celor absenţi, patru dintre ei fiind cetăţeni germani şi un altul cetăţean francez, au citat mai multe motive pentru absenţa clienţilor lor, inclusiv investigaţii continue în Germania.

Foştii bancheri care s-au prezentat – Christian Bittar, Colin Bermingham, Philippe Moryoussef, Sisse Bohart, Achim Kraemer şi Carlo Palombo – au fost eliberaţi pe cauţiune. Bittar, un comerciant care operează în Singapore şi care a fost la un moment dat unul dintre cei mai valoroşi oameni ai Deutsche Bank, a primit o cauţiune de 1,34 milioane de euro (1,45 milioane de dolari). Ceilalţi nu au fost nevoiţi să plătească o cauţiune mai mare de 150.000 de dolari.

Acesta este cel mai recent caz juridic de tragere la răspundere a zeci de bancheri implicaţi într-o schemă globală de manipulare a ratelor, o schemă care îl implică şi pe omologul britanic al Euribor, London Interbank Offered Rate (Libor). Ratele de referinţă sunt folosite pentru a stabili termenii pentru titluri de valoare de 450 trilioane de dolari în lume.

În urma investigaţiilor globale asupra acestei scheme, care a fost dezvăluită prima dată după criza financiară din 2008, anumite bănci şi agenţii de brokeraj au plătit aproximativ 9 miliarde de dolari în cadrul unor înţelegeri. În plus, peste 30 de persoane au fost inculpate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe