Venezuela aproape de comunism: Maduro ordonă un “weekend de 5 zile” pentru funcţionarii publici

Recent, conducerea Venezuelei a oferit muncitorilor o zi suplimentară de odihnă în fiecare săptămână pentru a economisi energia electrică, ca urmare a secetei puternice şi a nivelului scăzut al apei la principalul baraj al ţării. Acum, însă, weekend-ul a fost extins la 5 zile pentru funcţionarii publici.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro.
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro. (Captură Foto)

Cu doar trei săptămâni în urmă, în condiţiile crizei economice şi a penelor masive de curent electric din ţară, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a decretat că fiecare zi de vineri în lunile aprilie este zi de sărbătoare nelucrătoare. Maduro încearcă cu disperare să economisească electricitatea în condiţiile în care seceta face ca nivelurile apelor să se îndrepte spre un punct critic în hidrocentrale.

“Acesta este un plan pentru 60 de zile, pentru două luni, şi va permite ţării să treacă prin cea mai dificilă perioadă şi cu cel mai mare risc”, a declarat Maduro la televiziunea de stat la începutul acestei luni. “Cer familiilor, tineretului, să se alăture acestui plan cu disciplină, cu conştiinţă şi colaborare extremă pentru a înfrunta această situaţie extremă”. Căutând întotdeauna un ţap ispăşitor, Maduro a dat vina de această dată pe fenomenul meteo El Nino pentru punerea în aplicare a week-endului de trei zile.

Motivul pentru raţionalizarea energiei electrice este nivelul scăzut al apei la Barajul Guri, care acoperă peste două treimi din necesarul de electricitate al ţării. După cum a scris The Latin American Herald Tribune, în urmă cu o lună, barajul “se află la mai puţin de patru metri de nivelul la care generarea energiei electrice va fi imposibilă. Nivelul apei la barajul Guri se află la cel mai scăzut nivel din 2003, când o grevă naţională împotriva lui Hugo Chavez a redus necesarul de energie electrică, mascând [astfel] problema.”

Nivelul apei a ajuns la începutul acestei săptămâni la un nivel scăzut record de 241,67 metri, conform companiei de stat Corpoelec. Dacă nivelul scade sub 240 de metri, operatorul barajului ar putea fi forţat să închidă unităţile centrale ce produc aproximativ 75% din electricitatea consumată de capitala Caracas.

Din moment ce acest plan era destinat să eşueze în condiţiile în care economia venezueleană va obţine o producţie şi mai redusă ca urmare a weekend-ului prelungit, lucrurile au trecut de la comic la absurd când Maduro a extins “cadoul” de la un weekend cu trei zile la unul cu cinci zile. Conducerea ţării a declarat o săptămână de lucru cu două zile pentru angajaţii la stat, adăugând că urmăreşte să obţină ajutor internaţional pentru a salva reţeaua de electricitate, în condiţiile unei secete care ameninţă cu blocarea principalei surse de electricitate a Capitalei.

Săptămâna de lucru de două zile, după ce guvernul a adăugat zilele de miercuri şi joi pe lista weekend-ului pentru a economisi electricitate, va dura cel puţin două săptămâni, a susţinut preşedintele Nicolas Maduro în timpul unui discurs săptămânal transmis în weekend la televiziune de stat. În plus, şcolile vor fi închise în zilele de vineri începând cu această săptămână.

Potrivit Bloomberg, Venezuela cere ajutor internaţional de urgenţă din partea ONU pentru construcţii publice care vor ajuta ţara să îşi revină dintr-o “situaţie extremă”, a precizat Maduro. În plus, el a făcut apel la “pacea socială” în timpul crizei de electricitate.

Între timp, venezuelenii, excepţie făcând cei din capitală şi din unele state, au început de luni să se confrunte cu pene de curent programate de câte 4 ore. Conform Fondului Monetar Internaţional, economia ţării latino-americane se va contracta cu 8% în acest an, după ce s-a redus cu 5,7% în 2015. Luând în considerare faptul că hiperinflaţia în Venezuela deja a depăşit 700% şi faptul că economia este practic blocată, situaţia nu pare a se schimba în bine prea curând.