Criza politică se adânceşte în Venezuela / Armata îşi exprimă sprijinul neabătut pentru Maduro

Armata venezueleană şi-a anunţat “loialitatea absolută” faţă de preşedintele Nicolas Maduro, în mijlocul unor tensiuni între guvern şi noul Parlament controlat de opoziţie, care urmăreşte înlăturarea de la putere a preşedintelui socialist.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro. (LEO RAMIREZ / AFP / Getty Images)

Generalul Vladimir Padrino, ministrul Apărării şi şeful forţelor armate, a declarat joi că armata este hotărâtă să-l sprijine pe Maduro.

“Preşedintele este cea mai înaltă autoritate a statului şi ne exprimăm loialitatea absolută şi suportul nostru necondiţionat pentru el”, a menţionat generalul.

Această declaraţie are loc după ce opoziţia de centru-dreapta a obţinut o majoritate în Parlament – Adunarea Naţională – care îi va permite să reducă puterile lui Maduro.

În plus, opoziţia doreşte să îşi folosească mandatul pentru a înlătura judecători ai Curţii Supreme, să numească oficiali cheie în funcţia de Procuror General şi cea de Revizor Naţional, şi chiar să rescrie Constituţia ţării.

Portretele fostului preşedinte Hugo Chavez au fost înlăturate miercuri din clădirea Adunării Naţionale în timpul primei sesiuni legislative ordinare, iar generalul Padrino şi guvernul au criticat mişcarea.

De altfel, guvernul lui Maduro a promis că va inunda străzile din Caracas cu imagini ale lui Chavez şi ale lui Simon Bolivar, simbolul independenţei ţării din secolul al XIX-lea.

Joi, guvernul socialist a făcut o cerere Curţii Supreme de a anula orice legislaţie adoptată de noua Adunare Naţională.

De asemenea, guvernul a susţinut că majoritatea opoziţiei din Parlament este ilegală deoarece Adunarea a acceptat jurământul a trei legiuitori anti-guvern care, anterior, au fost înlăturaţi din Parlament de către Curtea Supremă, la cererea lui Maduro.

Opoziţia are o supermajoritate în corpul legislativ.

Partidul de opoziţie MUD (Masa Unităţii Democratice) a obţinut o victorie împotriva Partidului Socialist Unit al lui Maduro în cadrul alegerilor din decembrie 2015 şi a preluat controlul asupra Adunării Naţionale pentru prima dată din 1999, când a ajuns la putere răposatul Chavez.

Noul preşedinte al Adunării Naţionale, Henry Ramos Allup, a declarat că va găsi o cale prin care Maduro să fie înlăturat de la putere într-un interval de şase luni, deşi mandatul prezidenţial al acestuia expiră numai în 2019.

Opoziţia acuză guvernul lui Maduro de distrugere a economiei şi sărăcirea ţării bogate în petrol.