China: Partidul încearcă să stopeze corupţia cu ajutorul marxismului care a generat-o

Liderul comuniştilor chinezi. Xi Jinping.
Liderul comuniştilor chinezi. Xi Jinping. (Captură Foto)

Partidul Comunist Chinez a început o campanie de un an pentru a reafirma importanţa marxismului şi pentru a asigura “consistenţa” ideologică a membrilor săi, în scopul de a elimina "comportamentul eronat", a raportat mass media de stat.

De cand a ajuns la putere acum trei ani, sub pretextul unei campanii anti-corupţie actualul preşedinte Xi Jinping a lansat o epurare politică masivă la adresa bandei rivale de lideri comunişti conservatori, cunoscută sub numele de banda de la Shanghai.

Aşa zisei campanii anti-corupţie i-au căzut pradă lideri comunişti de vârf, precum magnatul Bo Xilai, fostul ţar al Securităţii Zhou Yongkang şi afiliaţi ai acestora. Campania ţinteşte către fostul lider chinez comunist, Jiang Zemin, aflat momentan în pseudo-arest la domiciliu.

Banda de la Shanghai, formată din membri extrem de corupţi ai Partidului şi coagulată în jurul lui Jiang Zemin, a fost propulsată la putere la sfârşitul mandatului acestuia. Organizaţia a restricţionat sever puterea lui Hu Jintao, succesorul lui Jiang Zemin şi a avut un rol important în orhestrarea unor numeroase crime împotriva chinezilor, în special în cazul genocidului împotriva aderenţilor Falun Gong.

Imediat după înăbuşirea mişcării studenţeşti cu tancurile în 1989, regimul comunist al Chinei a încercat să cumpere supunerea membrilor de partid oferindu-le şansa unei îmbogăţiri rapide. Această politică a dus în timp la generalizarea corupţiei în sânul Partidului, care a atins în ultimii ani proporţii endemice.

“Aranjarea unei noi campanii de studiu este un pas către extinderea educaţiei în sânul Partidului” de la câţiva la un număr mult mai mare de membri de partid, a susţinut Xi.

Campania urmăreşte să “consolideze poziţiile marxiste ale membrilor de partid şi să asigure faptul că întregul Partid menţine un grad ridicat de consistenţă ideologică şi politică cu Comitetul Central al Partidului”, a adăugat liderul chinez.

“Campania vizează problemele şi lipsurile în managementul organizaţiilor de Partid şi comportamentul eronat al membrilor”, a precizat Xi. “Cei care nu reuşesc să îşi îndeplinească sarcinile vor fi cercetaţi şi forţaţi să îşi corecteze problemele”.

Partidul, care controlează sistemul juridic al ţării, a insistat în repetate rânduri că poate rezolva problema corupţiei din China pe plan intern, excluzând crearea oricărui tip de organism independent împotriva corupţiei.

Partidul desfăşoară de regulă astfel de campanii ideologice care presupun în mod tipic ca membrii să participe la sesiuni de studiu, unde ascultă discursuri şi li se cere să jure că vor respecta instrucţiunile Partidului.

Împreună cu lupta sa împotriva corupţiei, Xi urmăreşte să îi ţină sub control pe membrii de partid care au viziuni diferite în privinţa unor chestiuni cheie.

Noile reguli disciplinare dezvăluite anul trecut interzic “comentariile nefondate” asupra politicilor majore.

În noiembrie 2015, guvernul chinez a declarat că îl va judeca pe fostul redactor şef al ziarului oficial al Partidului Comunist Chinez din Xinjiang, acuzându-l de corupţie după ce a pus sub semnul îndoielii politicile etnice şi de securitate.