USR nu va vota bugetul de 5 miliarde "inventat" de Firea: Bani aruncaţi pe petreceri şi monumentele "grandioase"

Modul în care înţelege Gabriela Firea să gestioneze colosalul buget al Capitalei i-a lăsat pe cei de la USR cu un gust amar - în loc să investească în transport eficient, spaţii verzi sau clădiri consolidate, primăriţa aruncă banii pe petreceri de sezon şi monumentele "grandioase".
Gabrieal Firea
Gabrieal Firea (Mihut Savu / Epoch Times)

Cinci miliarde de lei, adică un miliard de euro, are pe mâini primarul general Gabriela Firea în 2017, şi pe tot vrea să-l cheltuiască după bunul plac, fără să ţină cont de nevoile reale ale oraşului şi chiar de propriile promisiuni electorale, a acuzat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, Uniunea Salvaţi România.

Partidul lui Nicuşor Dan şi-a exprimat nemulţumirea că, pentru cea mai aglomerată şi cea mai poluată capitală europeană, soluţiile Gabrielei Firea nu sunt investiţiile în transport eficient, spaţii verzi sau clădiri consolidate, ci sunt petrecerile de sezon şi monumentele "grandioase".

În şedinţa de consiliu de joi, 5 aprilie, consilierii general USR anunţă că nu vor vota proiectul de buget propus de primar, din următoarele motive:

1. Lipsa unei dezbateri reale pe priorităţile bugetare, cu cetăţenii şi cu opoziţia – primarul a organizat un simulacru de dezbatere în care a chemat presa şi a dictat suveran modul în care ea va cheltui veniturile Capitalei. În acest timp, bugetul nu a beneficiat de o dezbatere reală nici măcar în comisiile de specialitate ale consiliului general, fiind mai degrabă un document pe care primarul şi-l ajustează după capricii, nu după nevoile oraşului. De exemplu cele zece societăţi comerciale pe care şi le-a dorit doamna Firea, şi i le-au votat consilieri PSD ALDE în ultima şedinţă de consiliu, nu sunt prinse în proiectul de buget cu cele 1,2 milioane de lei necesare iniţial, însă scăparea va fi rezolvată rapid printr-un amendament.

2. Estimări de venituri fanteziste, deficit uriaş – în proiectul de buget ni se spune că primăria se bazează pe venituri supraestimate, nerealiste, de peste 4 miliarde de lei (deşi anul trecut veniturile realizate abia au atins 3,7 miliarde de lei) în timp ce cheltuielile sunt de peste 5 miliarde de lei. Pornim deci din start cu un deficit prognozat de aproape un miliard de lei (975,500,000 lei), de patru ori mai mare decât în 2016. O nerealizare, foarte probabilă, a acestor venituri estimate va creşte dependenţa oraşului de bugetul de stat şi va tăia fonduri de la investiţiile şi aşa puţine, punând în pericol realizarea acestora.

3. Grevarea bugetului cu subvenţii pompate în regiile problemă RADET şi RATB – fără un plan concret de restructurare şi eficientizare a regiei de termoficare (aflată în faliment) şi a regiei de transport (aproape de colaps) Gabriela Firea anunţă perpetuarea şi în 2017 a aceloraşi subvenţii aruncate în găurile negre ale oraşului – 1 miliard de lei, adică 27 % din bugetul Capitalei. În acelaşi timp, pentru investiţii în cele două regii se alocă sume infime - numai câteva zeci de milioane de lei la fiecare. Pentru RATB, de exemplu, a anunţat în campania electorală din toamnă că se va înnoi cu 400 de autobuze, 100 de tramvaie şi 100 de troleibuze, însă primarul Firea alocă în buget numai 14 milioane lei pentru un tramvai, 2,4 milioane lei pentru un troleibuz şi 15,2 milioane lei pentru 10 autobuze noi.

4. Priorităţi răsturnate, anularea propriilor promisiuni electorale – În bugetul doamnei Firea sunt cuprinse investiţii mari în statui şi biserici (30 de milioane de lei în statui şi 55 de milioane de lei în biserici), dar sunt aproape inexistente investiţiile în eficientizarea transportului, consolidări de imobile, răscumpărări de spaţii verzi retrocedate - deşi toate aceste puncte au figurat printre promisiunile electorale ale primarului. Gabriela Firea demonstrează că nu crede în propriile proiecte, cele propuse şi aprobate în 2016. De exemplu dotarea cabinetelor şcolare, banca de alimente, proiectul incubatorului de afaceri „Bucureşti Start-up” – niciunul dintre aceste proiecte nu au primit alocări bugetare în 2017.

5. Şi în 2017, în era datelor deschise, bugetul Capitalei e un document scanat, ce nu poate fi editat, amendat sau modificat, deşi USR şi numeroase voci din societate au atras atenţia asupra necesităţii publicării bugetului oraşului în format editabil.

Consilierii USR consideră oportună o reanalizare a priorităţilor de investiţii în Bucureşti, astfel încât să se aloce mai mulţi bani pentru investiţii reale, care să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraş.

Dat fiind că prin întârzierea peste termenul legal a votării proiectului de buget, nu se mai poate face o restructurare pe baze realiste a acestuia, consilierii USR vor propune punctual câteva realocări de fonduri astfel:

1. 30 milioane lei pentru răscumpărare de spaţii verzi retrocedate în parcurile Capitalei – o intenţie pe care şi-a anunţat-o recent şi primarul Gabriela Firea, dar numai declarativ, fără să prevadă şi fonduri pentru asta. Suma poate fi obţinută prin realocare de fonduri de la proiectele de statui.

2. Suplimentarea cu 25 de milioane lei a fondurilor pentru reabilitarea şi modernizarea reţelei de termoficare. Suma poate fi obţinută prin reducerea bugetelor destinate Centrului de Servicii Comunitare Integrate pentru Tineri - 15 milioane de lei din total 33 milioane de la „alte cheltuieli” – şi de la bugetul Teatrului Excelsior - 10 milioane de lei dintr-o total de 14,9 milioane de lei de la „alte cheltuieli”.

3. 70 de milioane de lei pentru suplimentarea bugetului de achiziţii de autobuze noi (adică 70 de autobuze în plus faţă de cele 10 prevăzute de primar). Suma poate fi obţinută prin realocare de la „alte cheltuieli” ale PROEDUS (20 milioane de lei) şi de la „alte cheltuieli” ale PMB buget propriu (50 de milioane de lei).