Uraganul Lorenzo devine „extrem de periculos”. Atinge categoria 5 şi se îndreaptă spre Azore

Lorenzo devine primul uragan din această categorie înregistrat vreodată pe această parte a Oceanului Atlantic.
Traiectoria uraganului Lorenzo
Traiectoria uraganului Lorenzo (NHC)

Administraţia naţională pentru oceane şi atmosferă (NOAA) din Statele Unite a ridicat categoria uraganului Lorenzo la nivelul 5, maximul pe scara de clasificare a intensităţii Saffir-Simpson.

De fapt, NOAA consideră în avertismentul emis sâmbătă seară, 28 septembrie, că Lorenzo este „extrem de periculos” şi va provoca vânt foarte puternic în Azore în următoarele zile, astfel că recomandă locuitorilor din zonă “să monitorizeze evoluţia uraganului“. Se aşteaptă ca efectele uraganului Lorenzo să fie resimţite pe insule începând de marţi.

În avertisment se menţionează că Lorenzo va produce marţi şi miercuri acumulări totale de precipitaţii de 8 până la 15 cm în mare parte din Azorele de vest şi 2,5 până la 5 centimetri deasupra Azorelor centrale. Această ploaie ar putea provoca „inundaţii bruşte care ameninţă viaţa în Azorele de Vest”.

Lorenzo a crescut intensitatea vântului, ajungând la rafale de până la 260 de kilometri pe oră şi rafale maxime de până la 300 de kilometri pe oră.

Notificarea adaugă că "valurile mari generate de Lorenzo vor continua să se răspândească în zilele următoare, în mare parte din vestul şi nordul bazinului Atlantic. Aceste valuri vor produce valuri care pun viaţa în pericol şi curenţi puternici". De fapt, efectele uraganului Lorenzo sunt observate în valurile marine şi curenţii puternici din insulele Antilles, Bahamas şi alte zone din America de Sud şi se aşteaptă să fie resimţite şi în zilele următoare pe coasta de est a Statelor Unite.

Pe măsură ce zilele au trecut s-a confirmat traiectoria de nord-est a uraganului Lorenzo, nu va afecta Insulele Canare, deoarece cursul planificat a deviat uşor spre nord, spre Insulele Britanice şi nu spre coasta de nord a peninsulei Iberice.

Uraganul Lorenzo atrage atenţia meteorologilor datorită faptului neobişnuit că un uragan de categoria 5 atinge această parte a Oceanului Atlantic.

Mai multe informaţii: National Hurricane Center

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură