Uraganul Dorian a atins categoria 5 şi loveşte cu forţă Bahamas

Uraganul Dorian (screenshot tramite video Youtube)
Mioara Stoica
02.09.2019

Puternicul şi periculosul uragan Dorian, care acum a atins categoria 5, cel mai puternic pe scara de clasificare a intensităţii, a lovit Bahamas duminică, 1 septembrie. Multe persoane s-au refugiat în şcoli, biserici şi alte locuri.

Vântul a atins o viteză foarte mare: 295 km/h (185 mph), atunci când ochiul uraganului Dorian a atins Elbow Cay la 12:40 p.m., ora locală pe coasta de est, a raportat National Hurricane Center (NHC), cu sediul în Miami.

National Hurricane Center a declarat că uraganul poate crea „o situaţie ce poate pune viaţa în pericol”, cu valuri, ploi şi vânt care vor provoca „distrugeri extreme”.

Rafalele de vânt au ajuns la peste 354 km /h (220 mph), iar valurile provocate de furtună au ajuns între 5,4 şi 7 metri peste nivelul normal al mareei.

"Se aşteaptă ca uraganul să devasteze şi Insulele Abaco în zorii zilei de duminică şi insula Grand Bahama mai târziu în cursul zilei, potrivit raporului anterior al National Hurricane Center.

Din Florida până în Carolina, milioane de persoane urmăresc cu îngrijorare ştirile despre uraganul Dorian. Potrivit celor mai recente prognoze, se prevede că s-ar putea îndrepta brusc spre nord-est după ce a trecut prin Bahamas şi ar continua spre coasta de sud-est a Statelor Unite.

Cu toate acestea, autorităţile au avertizat că, chiar dacă vortexul nu va atinge pământul pe teritoriul SUA şi va rămâne deasupra mării, este posibil că vântul puternic şi valurile uriaşe care îl însoţesc să lovească în zonele de coastă ale Statelor Unite.

În regiunea nordică a arhipelagului Bahamas, toate hotelurile au fost închise iar locuitorii şi-au acoperit geamurile cu table din scândură. Autorităţile au pregătit bărci pentru a conduce persoanele din zonele joase spre insule mai mari, înainte de sosirea uraganului Dorian.

Hubert Minnis, prim-ministrul din Bahamas, a avertizat că Dorian este o „furtună devastatoare şi periculoasă” şi a precizat că toţi cei „care nu doresc să fie evacuaţi sunt în pericol extrem şi se pot aştepta la consecinţe catastrofale”.

Uraganul, care avansează lent, ar putea aduce până la un metru de apă pe parcursul a două sau trei zile, ploile fiind însoţite de vânt devastator şi o creştere periculoasă a nivelului mării, numită maree ciclonică, a avertizat meteorologul Ryan Maue, afirmaţie care ar coincide cu unele dintre cele mai fiabile simulări pe computer.

Se aşteaptă ca uraganul să afecteze aproximativ 73.000 de persoane şi 21.000 de locuinţe, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Kevin Harris. Autorităţile au închis aeroporturile din insulele Abaco, Grand Bahama şi Bimini, însă cel din Lynden Pindling, din capitala Nassau, a rămas deschis.

Potrivit autorităţilor, arhipelagul Bahamas - predispus să se confrunte cu furtuni - este lovit direct de un uragan la fiecare patru ani.

După ce a lovit insulele din nord, se speră ca Dorian să ocolească coasta de sud-est, rămânând în apropiere de Florida şi Georgia marţi şi miercuri, înainte de a înconjura, joi, Carolina de Sud şi Carolina de Nord.

Guvernatorul din Carolina de Sud, Henry McMaster, a declarat sâmbătă, 31 august, stare de urgenţă şi a activat resursele de stat pentru a se pregăti pentru posibilele efecte ale furtunii. Preşedintele Donald Trump a declarat deja stare de urgenţă în Florida şi a autorizat Federal Emergency Management Agency (FEMA) să coordoneze acţiunile de asistenţă în caz de catastrofe.

National Hurricane Center a explicat că riscul de vânt puternic şi cantităţi mari de apă va creşte de-a lungul coastei Georgia, Carolina de Sud şi Carolina de Nord până la jumătatea săptămânii.

La rândul său, guvernatorul din Florida, Ron DeSantis, a avertizat populaţia să rămână în alertă.

Mai multe informaţii: Hurricane Dorian Makes Catastrophic Landfall as a Category 5 in Northwest Bahamas; Hurricane Watches Issued in Florida;

Live: Tracking Hurricane Dorian

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor