Uraganul Dorian ameninţă Florida

National Hurricane Center din SUA a declarat că furtuna care va lovi Florida va deveni de categoria 4 potenţial catastrofală.
Uraganul Dorian (screenshot tramite foto weather.com)
Mioara Stoica
30.08.2019

Fără a fi siguri unde va ajunge uraganul Dorian în acest weekend, mulţi locuitori din Florida se pregătesc să înfrunte ceea ce preşedintele Donald Trump a numit un “monstru absolut”.

"Toate indicaţiile confirmă că va lovi foarte tare şi va fi foarte mare", a declarat Trump într-un clip video pe Twitter, joi seară 29 august, comparându-l cu uraganul Andrew, care a devastat Florida de Sud în 1992.

National Hurricane Center al Statelor Unite a declarat că se aşteaptă ca furtuna de categoria 2 să devină de categoria 4 potenţial catastrofală, cu vânturi de 210 kilometri pe oră şi să lovească Statele Unite luni, 2 septembrie.

„Dacă loveşte pământul ca un uragan de categoria 3 sau 4, este o mare problemă”, a declarat cercetătorul de uragane de la Universitatea din Miami, Brian McNoldy. „Multe persoane vor fi afectate. Există multe cereri de asigurare”.

Chiar dacă traseul furtunii este încă neclar, nu s-au dispus evacuări imediate în masă. De-a lungul coastei de est a Floridei, guvernele locale au început să distribuie saci de nisip, rezidenţii s-au grăbit să se aprovizioneze cu alimente, lemn şi alte materiale de urgenţă din supermarketuri şi feronerie, iar şoferii au reumplut rezervoarele de combustibil ale vehiculelor. O penurie de combustibil a fost raportată în zona Cape Canaveral.

Joi seară, uraganul Dorian se afla la aproximativ 475 de kilometri est de Bahamas, vânturile suflând cu 170 de kilometri pe oră şi se deplasa spre nord-vest.

Este de aşteptat să aibă o viteză mai mare pe măsură ce atinge apele calde cu vânturi favorabile, a spus McNoldy, adăugând: „Începând de vineri, într-adevăr nu are obstacole în cale”.

„Traiectoria proiectată de National Hurricane Center prevedea ca furtuna să se îndrepte spre mijlocul coastei peninsulei Florida, la sud-est de Orlando şi la nord de Miami sau Fort Lauderdale. Dar, din cauza dificultăţii de a stabili cursul exact până în prezent, ar trebui să fie pregătit întregul stat”.

Meteorologii au avertizat că în zonele de coastă din sud-est pot cădea 13 până la 25 centimetri de ploaie, şi chiar 38 de centimetri în unele locuri, provocând inundaţii fulgerătoare.

Bahamas se află, de asemenea, în pericol, întrucât traseul prevăzut al lui Dorian trece exact la nord de insulele Grand Abaco şi Grand Bahama.

Jeff Byard, administrator asociat al Federal Emergency Management Agency (FEMA), a avertizat că este posibil ca Dorian “să provoace devastări imense în domeniile de infrastructură, energie şi drumuri”, dar a declarat că FEMA este pregătită să le înfrunte. “Va fi o furtună mare. Suntem pregătiţi pentru o intervenţie imediată”, a afirmat Byard.

Guvernatorul din Florida, Ron Desantis, a declarat stare de urgenţă, asigurând aprovizionarea cu mai mult combustibil şi a solicitat ajutorul Gardei Naţionale, în cazul în care va fi necesar. Guvernatorul Georgiei a procedat la fel.

Royal Caribbean, Carnival şi Norwegian au început să-şi redirecţioneze croazierele. Principalele companii aeriene au început să permită călătorilor să îşi schimbe rezervările fără taxă suplimentară.

Sezonul uraganelor atinge, de obicei, vârful între jumătatea lunii august şi sfârşitul lui octombrie. Dorian a trecut miercuri prin Insulele Virgine şi Puerto Rico ca un uragan de categoria 1.

Mai multe informaţii: Hurricane Dorian Expected to Strengthen Into a Category 4; Prolonged Threat to Florida Increasing

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor