Mangkhut, cel mai puternic super-taifun înregistrat vreodată ameninţă Asia de Sud-Est

Taifunul Mangkhut
Taifunul Mangkhut (gdacs.org)

Hong Kong Observatory şi Naval Oceanography Portal au avertizat că cel mai puternic super-taifun înregistrat vreodată se deplasează cu viteză maximă spre zona Asiei de Sud-Est şi va afecta mai ales Macao, Hong Kong şi Filipine.

În timp ce Statele Unite resimt deja mânia uraganului Florence, de cealaltă parte a lumii un super-taifun avansează prin Oceanul Pacific, cu vânturi de peste 200 de kilometri pe oră, ameninţând milioane de persoane din toată Asia, şi este considerat ca fiind unul dintre cele mai puternice evenimente înregistrate vreodată.

Conform Global Disaster Alert and Coordinations System (GDACS) în zona prin care se aşteptă să treacă taifunul trăiesc aproximativ 37 de milioane de persoane.

În acest moment, taifunul se află la aproximativ 450 kilometri de Insulele Filipine şi se apropie rapid de coastă.

Imagine NASA a super-taifunului Mangkhut capturată miercuri deasupra Filipinelor
Imagine NASA a super-taifunului Mangkhut capturată miercuri deasupra Filipinelor (Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory/AP)

Bazându-se pe vitezele mari ale vântului şi pe populaţia expusă situată în zonele vulnerabile, GDACS a estimat că taifunul va avea un „impact umanitar imens”.

Guvernul filipinez a dispus deja evacuarea în masă a populaţiei din zonele cele mai expuse.

Super-taifunul Mangkhut

Mangkhut este un super-taifun, echivalentul unui uragan de categoria 5, cu vânturi de cel puţin 250 de kilometri pe oră şi se aşteaptă să ajungă sâmbătă 15 septembrie pe continent.

Potrivit GDACS, furtuna s-a format vinerea trecută în nord-vestul Pacificului şi a prins forţă pe măsură ce s-a deplasat deasupra Insulelor Mariane şi a teritoriului american Guam. Super-taifunul a lăsat o mare parte din Guam fără curent electric, deoarece a doborât stâlpii de electricitate, a distrus case, a smuls copaci şi a inundat zone mari, a informat ziarul local Pacific Daily News.

Climatologul tropical de la Bureau of Meteorology Australia, Greg Browning, a declarat pentru News.com că Mangkhut este „semnificativ mai puternic” decât uraganul Florence, care a ajuns deja în SUA.

„Este extrem de periculos deoarece este un sistem foarte mare, cu vânturi mult mai puternice şi un potenţial de valuri înalte pe o distanţă mare. Vor fi ploi foarte intense care pot provoca daune pe scară largă”, a adăugat Browning.