UPDATE: Rechini imobiliari puşi la zid de instanţă în Parcul Lumea Copiilor. Primăria, în offside (Video)

Cetăţenii şi ONG-urile au dat peste cap planurile de îmbogăţire ale unui "dezvoltator" imobiliar care vinde apartamente în blocuri construite ilegal.
Lucrările pe şantierul din Pridvorului continuă
Lucrările pe şantierul din Pridvorului continuă (Salvati Parcul Tineretului)
Se încarcă player-ul...

UPDATE: În pofida promisiunii făcute marţi de arhitectul şef al Primăriei Sectorului 4, în această dimineaţă, pe şantierul din Pridvorului lucrările continuau, ne-au anunţat cetăţenii din zonă.

"Primăria Sectorului 4 a fost parte din proces şi aveau temei legal să oprească lucrările. Primarul Sectorului 4 trebuie să sesizeze Poliţia Locală a Sectorului 4 care este, administrativ, în subordinea lui, să oprească lucrările", ne-a declarat Nicuşor Dan.

Am încercat să luăm legătura cu purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 4 şi cu arhitectul şef al Primăriei, fără succes. Aceştia nu au fost disponibili telefonic. Singura persoană în măsură să dea ceva relaţii telefonic, un angajat de la Departamentul de Urbanism, a susţinut că Poliţia Locală a fost anunţată să opreasca lucrările, lucru pe care respectiva insituţie l-a negat.

De la Poliţia Locală sector 4, cea în măsură să oprească fizic lucrările, la sesizarea primăriei, ni s-a comunicat că instituţia nu a primit nicio adresă de la primăria lui Piedone pentru stoparea lucrărilor, dar situaţia se are în vedere şi se va efectua controlul pe şantier.

Pentru informaţii concrete ne va suna şeful de serviciu, singurul în măsură să dea informaţii presei, ni s-a mai comunicat de la Departamentul de disciplină în construcţii.

* * *

După îndelungi lupte în instanţă, cetăţenii care locuiesc în vecinătatea Parcului Lumea Copiilor din Bucureşti, sprijiniţi de ONG-urile Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Eco-Civica, au reuşit să obţină suspendarea autorizaţiei pentru un complex imobiliar care se ridică pe o parcelă de parc, retrocedată în condiţii dubioase.

Deşi hotărârea pronunţată luni de Tribunalul Bucureşti nu este definitivă, este însă executorie, ceea ce înseamnă că lucrările de construcţie trebuie să fie oprite până la judecarea recursului în dosar, a informat marţi Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute lângă şantierul a cărui oprire a obţinut-o.

Potrivit lui Nicuşor Dan, instanţa a declarat ilegale atât autorizaţia de construire cât şi planul de urbanism în baza căruia a fost emisă respectiva autorizaţie:

"Instanţa s-a pronunţat pe nelegalitatea atât a planului urbanistic de detaliu (PUD) cât şi autorizaţie de construcţie. Pe PUD cât şi pe autorizaţie, foarte probabil instanţa a constatat că este verde, spaţiu verde amenjat, ceea ce înseamnă că nu se pot face lucrări care să îi schimbe destinaţia. Există mai multe motive de nelegalitate ale planului urbanistic. Chiar dacă ar fi în vigoare un PUD care de fapt a expirat, planul urbanistic ar fi trebuit să prevadă construirea pe 45% iar aici este undeva la 70%, iar în ceea ce priveşte autorizaţia de construcţie, ea, la rândul ei încalcă PUD-ul (...)", a explicat Nicuşor Dan.

"Ceea ce s-a întâmplat aici este o chestiune antieuropeană. Există legea 86/2000, care este transpunerea convenţiei de la Aarhus, care prevede ca în orice proiect care poate afecta mediul înconjurător, este obligatorie consultarea publicului, dacă nu există acea consultare, proiectul nu poate fi demarat. Deci, dacă de la început această consultare se face, acest proiect nu începea. Vina este la Primăria Capitalei, la primăria de sector, la Ministerul Mediului, la Garda de Mediu, pentru că noi am făcut sesizări în continuu, şi toate treburile putea fi evitate dacă legile se respectau.", a declarat, la rândul său, preşedintele ECO-CIVICA, Niculae Rădulescu-Dobrogea.

Reamintim că, în luna mai 2014, locuitorii de pe strada Pridvorului din Bucureşti au avut surpriza să vadă cum copacii din parc sunt doborâţi literalmente la pământ, pentru a face loc unor viitoare construcţii. Deşi defrişările au fost fără aviz şi repetate, ceea ce practic este caz penal, dezvoltatorul, S.C. CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI S.R.L., deţinută de Ion Chiriţă, personaj cu mai multe construcţii ilegale la activ, şi-a continuat lucrările, sancţionat doar cu o amendă.

Autorităţile nu au intervenit pentru a stopa lucrările sau a-i ajuta pe cetăţeni ci, dimpotrivă, vecinii care au sunat la politia locală pentru a reclama defrişările, au fost chiar ameninţaţi cu amenzi, iar la primărie oamenilor care locuiau de ani de zile în zonă li s-a spus că acolo unde se construieşte nici măcar nu a fost parc.

În consecinţă, cetăţenilor din zonă şi ONG-urilor care s-au implicat în lupta pentru salvarea parcului le-a rămas ca unică soluţie instanţa şi, în august 2014, au obţinut o ordonanţă preşedinţială prin care se interzic defrişările fără aviz în parc, iar luni, 19 octombrie a.c., s-a obţinut şi suspendarea autorizaţiei de construire şi a PUD-ului.

Între timp, două din cele şase blocuri au fost ridicate şi la al treilea s-a ridicat fundaţia, iar dezvoltatorul a şi vândut apartamente în complexul de locuinţe (inclusiv la etaje care n-ar trebui să existe, potrivit autorizaţiei de construcţie), deşi ştia că are procese pe rol. Atât ONG-urile cât şi locuitorii din zonă, parte din proces, declară că nu vor lăsa însă lucrurile aşa ci vor continua demersurile în instanţe, astfel încât terenul să fie readus la forma iniţială, respectiv cea de parc, amenajat ca atare.

"Am luptat mult şi vom lupta în continuare. E dezolant să vezi atâta nepăsare şi indolenţă, să vezi zilnic drujbele cum taie, cum se construieşte şi să ţi se spună în faţa că aici nu e parc când tu ştii parcul de atâţia ani de zile. Avem trei procese pe rol pentru refacerea parcului, pentru readucerea lui la forma iniţială, mergem mai departe, alături de Salvaţi Bucureştiul, de Eco-Civica, mergem mai departe!" a declarat dna Elena Iancu, una din persoanele care se luptă în instanţe pentru salvarea parcului de lângă blocul său.

Două din cele şase blocuri au fost ridicate iar la al treilea s-a ridicat fundaţia, iar dezvoltatorul a şi vândut apartamente în complexul de locuinţe - inclusiv la etaje care n-ar trebui să existe, potrivit autorizaţiei de construcţie - deşi ştia că are procese pe rol

Prezent la faţa locului, arhitectul şef al Primăriei sectorului 4, întrebat de reporterii Epoch Times de ce primăria nu a oprit lucrările, care, potrivit vecinilor, astăzi, la ora 16.30 continuau în pofida existenţei unei hotărâri judecătoreşti ce solicita oprirea lor, a răspuns că până nu primeşte decizia instanţei în scris, primăria nu poate face nimic.

Când i s-a reamintit că primăria a fost parte în proces, Cărămidă a promis că mâine, 21 octombrie, lucrările vor fi oprite:

"Mâine vom veni aici şi le vom opri", a declarat arhitectul. "Dacă nu se vor opri, vom face plângere penală",a adăugat arhitectul.

Scurt istoric

Suprafaţa de parc unde dezvoltatorul Ion Chiriţă construieşte un complex rezidenţial a devenit proprietate privată în urma unei cumpărări de drepturi litigioase, reţetă consacrată prin care vaste suprafeţe verzi au fost retrocedate unor varii grupuri de interese, deşi legea 213/1998 interzice retrocedarea domeniului public.

La începutul anilor 2000, Mărioara Micşunescu a cumpărat mai multe loturi de 200, 300 mp în Parcul Tineretului, ulterior Primăria Capitalei, păstorită la vremea respectivă de Videanu, aprobându-i să le concentreze pe toate la marginea parcului, pe strada Pridvorului, într-un lot de 2 ha, ce făcea parte dintr-o rezervă de 6 ha prevăzută de primar pentru retrocedări. Mai multe informaţii puteţi accesa la http://epochtimes-românia.com/news/defrişări-şi-ilegalităţi-în-parcul-tineretului-din-bucureşti---217437

Ulterior, potrivit Hotnews, Mărioara Micşunescu a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru o suprafaţă de 15.000 mp din cele două hectare deţinute în parc cu firma Construcţii Locuinţe Noi CHI, firmă al cărei administrator, Ioan Chiriţă, a ridicat în Bucureşti mai multe clădiri care încălcau flagrant autorizaţiile de construcţie emise de primării. Pentru parte dintre ele - blocul din Calea Dudeşti 94, blocul din Aviatorilor 92 - instanţele de judecată au dispus demolarea.

Conform locatarilor din Pridvorului pe cele aproape 7 hectare de teren, deţinute de Mărioara Micşunescu, a fost autorizată construcţia a şase blocuri. Deşi autorizaţia de construcţie a fost emisă pentru P + 3, dezvoltatorul complexului, Ion Chiriţă, ar fi scos deja la vânzare apartamente la etajul 6 (?!) susţinând că va obţine el autorizaţia pe parcurs.

În prezent, în Pridvorului se construieşte în baza unei autorizaţii de construcţii obţinută în 2012 de Mărioara Micşunescu în urma unei hotărâri judecătoreşti prin care Tribunalul Bucureşti a obligat Primăria Sectorului 4 să emită respectivul act.

Primarul sectorului 4, Popescu Piedone este considerat de către ONG-uri complice cu Mărioara Micşunescu căci, la proces, nu a făcut apel la asociaţiile de mediu care l-ar fi putut asista şi sprijini să câştige în instanţă ci a aşteptat pur si simplu să piardă. Mai mult, a stat în puterea lui Piedone să oprească masacrul copacilor din parc, însă edilul a ales să n-o facă. Mărioara Micşunescu nu a început lucrările într-un an de zile de la emiterea autorizaţiei de construcţie.

Conform dlui Nicuşor Dan, Piedone i-a prelungit Marioarei Micşunescu autorizaţia în loc să-i ceară să ia de la zero demersurile de obţinere a uneia noi. Dacă în Statul de Drept România legea s-ar respecta, o nouă autorizaţie de construcţie ar fi fost imposibil de obţinut având în vedere că, potrivit OUG 114/2007 (Legea Spaţiilor Verzi), lucrările de construcţii pe spaţii verzi sunt strict interzise.

După ce au organizat proteste şi au sesizat situaţia la toate autorităţile de resort: Poliţie, Garda de Mediu, Ministerul Mediului, Primării, Parlament etc., fără alte rezultate decât amenzile pe care S.C. CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL le-a contestat instanţa, Asociaţiia de Proprietari din vecinătatea parcului şi asociaţiile Eco-Civica şi Salvaţi Bucureştiul au cerut prin ordonanţă preşedinţială oprirea lucrărilor de defrişare şi de construire pe care au reuşit să o obţină în august anul trecut. Cu toate acestea, defrişările au continuat.

"Am obţinut ORDONANTA PRESEDENTIALA pentru stoparea defrişării, dar ne-am lovit de lipsa de reacţie a autorităţilor: Guvern, Prefect, Parchet/ÎCCJ, Ministerul Mediului, Gărzile de Mediu şi Primăria sectorului 4, care ori şi-au declinat răspunderea ori "ne-au pasat" de la unul la altul, mai precizează oamenii din Pridvorului, adăugând că, în momentul defrişării, politia naţională şi poliţia locală nu numai că nu i-au ajutat, dar au mai şi vrut să îi amendeze pentru deranjarea ordinii publice. Autorităţile au ajuns chiar să susţină că zona de parc unde se construieşte nici n-a fost vreodată parc", au declarat locatarii din Pridvorului.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne