Casa Albă: SUA va "lua măsuri" împotriva Rusiei

Administraţia americană pare tot mai divizată în privinţa implicării Rusiei în campania electorală a lui Donald Trump. Mai nou, Barack Obama a intrat în mijlocul controversei până la urechi, declarând, în ultima lună de mandat, că SUA va răspunde Rusiei, pentru presupusa implicare a Kremlinului în lupta electorală din SUA.
Barack Obama, 27 august 2015
Barack Obama, 27 august 2015 (Joe Raedle/Getty Images)

SUA va lua în mod sigur unele “măsuri” împotriva Rusiei pentru lansarea de atacuri cibernetice şi pentru încercarea de a influenţa alegerile prezidenţiale americane, a declarat preşedintele Barack Obama pentru NPR într-un interviu exclusiv publicat parţial joi.

“Cred că nu există niciun dubiu că, atunci când un guvern străin încearcă să afecteze integritatea alegerilor noastre, ... trebuie să luăm măsuri”, i-a declarat Obama lui Steve Inskeep, gazda emisiunii Morning Edition de la NPR, care va difuza întegral intervil. “Şi le vom lua în momentul şi locul ales de noi. O parte din acestea ar putea fi explicite şi mediatizate, iar altele nu”.

Obama nu făcut nicio aluzie la o posibilitate specială, dar a promis o acţiune retaliatorie împotriva Rusiei, care a manifestat un comportament tot mai agresiv faţă de SUA în anii recenţi.

“Încă există o gamă mare de evaluări care au loc în rândul agenţiilor”, a continuat preşedintele.

Unde ar putea duce acele “evaluări” nu este clar, dar luând în calcul interesele curente rivale ale celor două state în conflictul sirian, SUA ar putea reacţiona în mai multe moduri eficiente.

O variantă pe care ar putea să o ia în considerare SUA este lansarea unui atac cibernetic împotriva Rusiei, care aşteaptă propriile alegeri naţionale în 2018. Sondajele de acolo arată deja că majoritatea cetăţenilor ruşi favorizează realegerea preşedintelui rus Vladimir Putin, care încă nu şi-a anunţat oficial candidatura. În acelaşi timp, comunitatea de informaţii din SUA a declarat că Putin nu numai că a fost conştient de atacurile cibernetice împotriva alegerilor prezidenţiale americane dar şi că s-a implicat personal în acele operaţiuni.

În timp ce atacul cibernetic este ilegal, în majoritatea cazurilor, există modalităţi prin care SUA ar putea scăpa de comiterea unei infracţiuni internaţionale pentru hacking, atâta timp cât securitatea naţională este la mijloc, conform unui document publicat în 2013 la Columbia Law School.

O altă posibilitate imediată este aceea ca SUA să se mişte rapid înainte ca Obama să fie înlocuit de preşedintele ales Donald Trump în 20 ianuarie. Trump a vorbit pozitiv despre Putin şi viitorul relaţiilor ruso-americane.

SUA a respins intervenţia ruşilor în Siria, care este zguduită de un război civil din 2011 şi a servit ca un punct central al războiului condus de americani împotriva grupului jihadist Statul islamic. Grupul jihadist cunoscut şi sub numele de ISIS a beneficiat de pe urma prezenţei militare ruseşti în Siria, a declarat preşedintele american Obama în luna octombrie.

În plus, Rusia s-a declarat joi învingătoare după ce forţele guvernului sirian au preluat controlul asupra oraşului asediat Alep, ale cărui districte estice au fost anterior controlate de forţele rebele. Această declaraţie probabil că nu a fost primită cu bucurie de administraţia Obama, care a cerut o încetare a focului suficientă pentru a putea fi evacuaţi civilii.

Dar acum, după ce un grup sirian pentru drepturile omului a acuzat oficial Rusia de crime de război, SUA ar putea încerca să facă presiuni în această direcţie pentru a-i pedepsi pe Putin şi alţi oficiali sau alte persoane pe care le învinuieşte pentru presupusele atacuri cibernetice împotriva alegerilor prezidenţiale americane din acest an, precum şi a emailurilor Comitetului Naţional Democrat. Totuşi, Rusia s-a retras din Curtea Penală Internaţională în luna noiembrie, devenind neclar dacă SUA ar avea măcar o opţiune legală pe care ar putea-o explora împotriva Moscovei.

Putin are un motiv clar pentru autorizarea atacurilor cibernetice politice, a declarat un fost ambasador american în Rusia pentru NBC News.

“Este o vendetă împotriva lui Hillary Clinton din cauza declaraţiilor acesteia făcute cu ocazia alegerilor parlamentare din 2011 [din Rusia]”, a declarat Michael NcFaul, fost diplomat american în Rusia în perioada 2012-2014. “El doreşte să discrediteze democraţia americană şi să ne facă mai slabi în ceea ce priveşte conducerea ordinii democrate liberale. Şi, cel mai probabil, lui Putin îi plac viziunile preşedintelui ales Trump în privinţa Rusiei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe