UNHCR critică planul UE de redistribuire a refugiaţilor

Agenţia ONU pentru refugiaţi a criticat planul UE pentru redistribuirea refugiaţilor, susţinând că acesta nu este suficient pentru a rezolva fluxul de refugiaţi care ajung în principalele puncte de intrare în Europa.
Un grup de refugiaţi soseşte pe insula elenă Lesbos după ce au traversat Marea Egee din Turcia, 11 octombrie 2015.
Un grup de refugiaţi soseşte pe insula elenă Lesbos după ce au traversat Marea Egee din Turcia, 11 octombrie 2015. (Captură Foto)

Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, Antonio Guterres, a susţinut la o conferinţă de presă desfăşurată luni în Atena că planul curent de a găzdui cei 160.000 de refugiaţi din Grecia şi Italia în următorii doi ani ar trebui să fie extins.

“Nu poţi să ai o abordare tehnocrată în privinţa redistribuirii. Fără o abordare umană la redistribuire, acest proces ar putea eşua”, a declarat Guterres după o vizită de 3 zile la taberele de refugiaţi din Grecia.

“Majoritatea covârşitoare a sirienilor nu trăiesc în tabere, ei se află în societate. O solidaritate eficientă cu ţările-gazdă, care să le ofere refugiaţilor dreptul la muncă şi posibilitatea de a se întreţine singuri, ar fi o contribuţie foarte importantă la reducerea afluxului (spre Europa)”, a adăugat el.

UE este zguduită de un val fără precedent de refugiaţi, care provin din ţări din Orientul Mijlociu şi Africa. Cifrele arată că peste 600.000 de oameni au sosit în Europa până acum în acest an. Aproximativ 3.000 au murit încercând să traverseze Mediterana pentru a ajunge pe continent.

Vineri, Internaţional Organization for Migration (IOM) a declarat că numărul oamenilor care sosesc în Grecia a crescut la 7.000 pe zi, adăugând că cifra a fost de 4.500 la sfârşitul lunii septembrie.

Planul curent al UE pentru redistribuirea refugiaţilor ia în considerare doar persoane care vin din Siria, Irak şi Eritreea, în vederea stabilirii lor pe continentul european.

Guterres a criticat de asemenea “discriminarea etnică sau religioasă” a planului UE, în condiţiile în care Cipru şi Slovacia au declarat că preferă să accepte refugiaţi creştini. Guterres a declarat că astfel de politici doar susţin propaganda grupului Statul Islamic şi a altor grupuri militante.

Fostul premier portughez a mai susţinut că adresarea crizei refugiaţilor necesită un mecanism “uman” care este “bazat pe dialog, pe convingere”, adăugând că un astfel de lucru încă nu are loc.

“Nu poţi să te uiţi la oameni şi să le spui ‘tu poţi să mergi în Germania, tu în Suedia, tu în România, tu în Portugalia, tu în Spania’ fără să se ia în considerare factori precum familia, legăturile, preferinţele”, a adăugat Guterres.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi a declarat că autorităţile ar trebui să se pregătească pentru o creştere a numărului de refugiaţi din Siria din cauza intensificării războiului, adăugând că dimensiunea fenomenului este imposibil de prognozat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe