UE începe o operaţiune militară împotriva traficanţilor de refugiaţi

Uniunea Europeană a trimis mai multe nave în largul Mediteranei şi în apropierea apelor teritoriale libiene pentru a prinde traficanţii care transportă refugiaţii până în Europa.
Refugiaţi sosesc pe insula elenă Lesbos, după ce au trecut Marea Egee dinspre Turcia, 29 septembrie 2015.
Refugiaţi sosesc pe insula elenă Lesbos, după ce au trecut Marea Egee dinspre Turcia, 29 septembrie 2015. (Captură Foto)

Uniunea Europeană a lansat o operaţiune militară în apele internaţionale din Marea Mediterană pentru a aresta traficanţii de refugiaţi, porecliţi “mafioţii mării”, în mijlocul unui aflux puternic de imigranţi care caută azil pe continent.

Prima fază a operaţiunii EUNAVFOR MED, care implică colectarea şi analizarea de informaţii privind reţelele de traficanţi, a început în luna iunie.

Cea de-a doua fază a operaţiunii, care urmăreşte să desfiinţeze reţeaua de traficanţi care ajută refugiaţii să ajungă în Europa cu diverse ambarcaţiuni, a început miercuri.

Operaţiunea implică şase nave de patrulare în apele internaţionale de lângă coasta Libiei, care este punctul de plecare pentru multe dintre bărcile pline cu refugiaţi. Navele de patrulare folosite includ un portavion italian, o fregată franceză, una britanică şi una spaniolă şi alte două nave germane.

La sfârşitul lunii octombrie, cel puţin alte trei nave sunt programate să se alăture operaţiunii, care include de asemenea şi 4 avioane şi 1.318 membri de personal.

Operaţiunea a primit undă verde luna trecută, dar navelor UE nu li s-a permis să urmărească traficanţii în apele libiene pentru moment.

“Urmărim traficanţii şi dorim să îi arestăm şi să le confiscăm ambarcaţiunile”, a declarat Stefan Klatthe, căpitanul navei germane Werra, adăugând că se va apropia cât va putea de mult de apele libiene.

Navele UE vor patrula în 10 zone de lângă coasta libiană, dintre care 4 sunt situate de-a lungul liniei de demarcaţie care separă apele internaţionale de cele libiene, în timp ce celelalte zone sunt situate în largul mării.

În plus, se estimează că operaţiunea va bloca complet nord-vestul coastei libiene, de la graniţa tunisiană până la oraşul libian Sirte.

Până acum în acest an, aproximativ o jumătate de milion de refugiaţi, în principal din Siria, şi-au riscat viaţa pentru a traversa Mediterana în bărci nesigure cu scopul de a ajunge în Europa, indică cifrele oficiale. Aproximativ 2.800 de oameni au murit pe drum.